Aktuelno iz kulture

Film "Oluja" danas u bioskopima širom zemlje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

19/01/2023

-

11:33

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Premijera novog domaćeg filma "Oluja" Miloša Radunovića održana je sinoć u velikoj sali Mts dvorane u Beogradu pred visokim zvaničnicima naše zemlje, a bioskopska distribucija u zemlji počinje danas. 

Drama "Oluja" je prvi domaći film koji govori o progonu Srba iz Hrvatske, a ta operacija "Oluja" je trajala od 4. avgusta rano ujutru, u zoru, do 7. avgusta uveče, te 1995. godine. Bio je to egzodus 250.000 Srba iz svojih domova.

Upravo ti dramatični i tragični dani po glavne i sporedne junake čine okosnicu ove priče koja se račva u nekoliko dramaturških rukavaca i ljudskih sudbina.

Producent filma Vladan Anđelković za Euronews Srbija kaže da je ova tema u filmu predstavljena na autentičan način.

"Mi smo pre svega želeli da izbegnemo politički kontekst. Mislimo da to nije suština priče, želeli smo da prikažemo patnju malog čoveka. Prikazan je egzodus kroz paralelne priče četiri porodice, šta se njima dešavalo tog avgusta 1995. i malo nakon toga", kaže on.

Dodaje da je rad na scenariju uzeo dosta vremena.

"Puno ljudi smo saslušali, puno potresnih priča smo čuli. To je zaista priča po istinitim događajima i motivima", objašnjava Anđelković. 

Cilj filma je, kako navodi, promena narativa u inostranstvu šta je zapravo Oluja.

"Akcija koja se slavi u jednoj zemlji faktički je jedan strahovit pogrom koji se desio. Cilj nam je da svi pripadnici našeg naroda gde god živeli dobiju priliku da pogledaju film, ali da i pripadnici drugih naroda imaju priliku da vide film, jer i za ljude koji nisu vezani za ovu temu i ne znaju o čemu se radi, ovo je jedan jako dobar film", navodi on.

U nedavnom intervjuu za Tanjug, glavni glumac te brutalne, teške, emotivne i potresne ratne drame Jovo Maksić je ocenio da ostvarenje "Oluja" sigurno nije za crvene tepihe i glamurozne prijeme.

U filmu "Oluja", osim Jove Maksića, igraju još - Zlatan Vidović (serija “Pevačica”, filmovi “Lihvar”, “Dara iz Jasenovca”), Marko Baćović, Novak Bilbija, Ljubiša Milišić, Marija Mikić, Jelena Čović, Milica Stanković, Ivan Vujić, Jakov Jevtović, i na žalost nedavno preminuli Davor Janjić (1969-2022). 

Upravo je Janjić posthumno dobio najveći aplauz u sali nakon završene premijere, a ponekim glumcima je to dirnulo i izazvalo im suze.

Kao i u slučaju filma "Dara iz Jasenovca" koji nikada nije ni prikazivan u bioskopima ili festivalima, osim emitovanja na televiziji (RTS), ostaje da se vidi da li će "Oluja" trpeti velike kritike iz regiona, i da li će se time zaoštriti već inače osetljivi odnosi na diplomatsko-političkom planu.

Osim filma, u produkciji kompanije "Telekom Srbija" i "Omega production", planirana je i TV serija "Oluja" iz 12 epizoda.

Komentari (0)

Kultura