Aktuelno iz kulture

"Lihvar" najbolji film i četvrtog festivala u Ravnom Selu

Komentari

Autor: Euronews

05/07/2021

-

09:05

"Lihvar" najbolji film i četvrtog festivala u Ravnom Selu
"Lihvar" najbolji film i četvrtog festivala u Ravnom Selu - Copyright RAVNO SELO FESTIVAL FILMA/Vidoje Vujatović

veličina teksta

Aa Aa

Među šest filmova koji su se borili za glavnu nagradu, priznanje najboljeg na 4. Ravno Selo Međunarodnom festivalu debitantskog fima odneo je "Lihvar", u režiji Nemanje Ćeranića i po scenariju Strahinje Madžarevića.

Stručni žiri u sastavu: Svetozar Cvetković Cvele, Staša Koprivica i Vuk Ršumović, dodelili su i nagradu za najboljeg reditelja debitanta Lili Horvat za film "Pripreme za zajednički život na neodređeno vreme".

"Jeste bio težak zadatak. U pitanju su bile nijanse. Na kraju je odlučilo to što je `Lihvar` kompletno delo, sa svim svojim umetničkim stavkama perfektan, potpuno je savršen, nismo mu našli slabu tačku, tako da je zaslužio da bude najbolji film, dok Lili Horvat, kao autorka filma koji je dobio najbolju režiju, poseduje izvesna sredstva rediteljska koja su neverovatno inovativna, interesantna i sveža I to je odlučilo da ona dobije ovu nagradu", rekla je članica žirija Koprivica.

Publika je kao najbolji film izabrala "Jedini izlaz" Darka Nikolića sa Anđelkom Prpić u glavnoj ulozi, kojim je festival u nedelju veče i zatvoren.

Glumac Vukašin Jovanović koji je u "Jedinom izlazu" igrao epizodnu ulogu Andreja Matića istakao je u Ravnom Selu da je upravo ta uloga bila inspirativna i od velike pomoći za dalji rad i razvoj.

"Prijalo mi je da radim na tom projektu, drago mi je i što smo ovde večeras i što se okupljamo konačno u ovolikom broju, velika je čast biti ovde. Film je u bioskopima prošao fenomenalno, ali sa ograničenim mogućnostima. Ovi festivali su zlatna stvar i ja sam uspeo da ispratim neki prateći deo što se tiče studentskog i dokumentarnog dela, jako su mi se svideli i koncept i program", napomenuo je Jovanović.

A osnivač festivala Lazar Ristovski istakao je da su utisci i ove godine samo pozitivni, te ponovio da sutra počinje zidanje Doma kulture u Ravnom Selu, zbog čega je, između ostalog, ovaj festival i osnovan pre pet godina.

"Uspeli smo da dođemo do toga da započnemo izgradnju Doma kulture koji je izgoreo, a za ovo vreme je festival rastao, mnogo je novih filmova, programa, sve je više publike, svake noći dođe 2.000 ljudi da gleda filmove i to nam daje opravdanje za sve što radimo. Kada govorimo o decentralizaciji kulture, mislim da ovim pokazujemo da je to moguće", naglasio je Ristovski.

Ovogodišnje filmove ocenio je kao izuzetne, te istakao da je oduševljen onima koji su prikazani u novoj selekciji posvećenoj dokumentarcima.

Zlatni klip za najbolji dokumentarni film osvojila je Maja Novaković za film "A sad se spušta veče", dok je specijalnu nagradu u kategoriji "Kratkih 100 minuta" dobio film "Tell me more" Martine Pesiko.

Plaketa Prvi metar za najbolji omladinski film pripala je ostvarenju "Sve je dobro" Ružice Anje Tadić. U studentskoj kategoriji dodeljeno je i specijalno priznanje filmu "Tišina" Batuhana Ibrahima, a specijalno priznanje za đački film snimljen u Ravnom Selu i poziv da budu gosti petog jubilarnog izdanja festivala uručeni si Dunji Lukić, Emiliji Bojković i Mihajlu Nikoliću za film "Nada".

Komentari (0)

Kultura