Aktuelno iz kulture

Danica Vukićević 69. dobitnica Ninove nagrade za roman "Unutrašnje more"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/01/2023

-

12:29

Danica Vukićević 69. dobitnica Ninove nagrade za roman "Unutrašnje more"
Danica Vukićević 69. dobitnica Ninove nagrade za roman "Unutrašnje more" - Copyright Pomo/Vulkan, youtube/ RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

veličina teksta

Aa Aa

Dobitnica Ninove nagrade je Danica Vukićević za roman "Unutrašnje more" , saopštio je žiri najprestižnijeg domaćeg književnog priznanja.

U užem izboru, pored pobedničkog, bili su i romani  "Klub istinskih stvaralaca", Milana Tripkovića, "Papir", Gorana Petrovića, "Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo", Mirjana Drljević, "Koljka i Sašenjka", Uglješe Šajtinca i "Klara, Klarisa", Marijane Čanak.

Odluku je doneo žiri u sastavu: Marija Nenezić, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Goran Korunović i Teofil Pančić (predsednik).

"Roman Danice Vukićević 'Unutrašnje more', formalno inventivan, preispituje probleme egzistencije od privatne do društveno-političke ravni, od materijalnosti svakodnevice do ključnih unutarnjih drama pojedinaca u savremenom svetu. Jezičkom suptilnošću i silovitošću, Danica Vukićević transformiše fragmentarni način pisanja u celovitu romanesknu sliku sveta", navodi se u saopštenju NIN-a.

U novoj knjizi proze Vukićević, prema rečima Vladislave Gordić Petković, nastavlja da piše u formi "dinamičnog, vrcavog i lucidnog portretisanja … realnosti domišljatim i pamtljivim pesničkim slikama", te prenosi "frenetični ritam, zvukove grada, zbrku u komunikaciji, eksperiment u jeziku i o jeziku". 

I opet važi ono što autorka kaže u jednom intervjuu: "Moje iskustvo jeste žensko iskustvo, i izabran – ženski glas (među drugim unutrašnjim glasovima, dečjim, muškim, bespolnim, ne-rodnim, ili neljudskim, biljnim, životinjskim... glasovima predmeta). Kada tražite sopstveni glas (štimovanje, osluškivanje preko antena) neki ipak izaberete".

Danica Vukićević rođena je 1959. godine u Valjevu. Diplomirala je Opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavila je desetak pesničkih knjiga i nekoliko proznih. Dobitnica je književnih priznanja kao što su "Biljana Jovanović", "Milica Stojadinović Srpkinja", nagrada časopisa ProFemina, a nedavno je ponela priznanje "Kondir Kosovke devojke".

NIN-ova nagrada za roman godine dodeljuje se od 1954, a prošlogodišnja dobitnica je Milena Marković za roman "Deca". 

Pre Marković i Vukićević, samo pet žena osvojilo je prestižno književno priznanje: Dubravka Ugrešić ("Forsiranje romana reke", 1988), Svetlana Velmar-Janković ("Bezdno", 1995), Grozdana Olujić ("Glasovi u vetru", 2009), Gordana Ćirjanić ("Ono što oduvek želiš", 2010) i Ivana Dimić ("Arzamas", 2016).

Prvi laureat Ninove nagrade bio je Dobrica Ćosić za roman "Koreni", a jedini trostruki dobitnik bio je Oskar Davičo, koji je i jedini književnik koji je nagradu dobio dve godine zaredom: "Beton i svici" (1956), "Gladi" (1963) i "Tajne" (1964).

Priznanje su do sada vratila dva laureata. Danilo Kiš je 1978. vratio nagradu dobijenu 1972. za roman "Peščanik" zbog optužbi da je njegova zbirka pripovedaka "Grobnica za Borisa Davidoviča" plagijat.

Milisav Savić je 1992. vratio nagradu dobijenu 1991. za roman "Hleb i strah" zbog objavljivanja u NIN-u teksta "Strava" Momčila Selića, u kojem je jedan od negativnih junaka pisac koji je upravo dobio NIN-ovu nagradu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura