Aktuelno iz kulture

Beštić trijumfovao na Festivalu monodrame i pantomime

Komentari

Autor: Euronews

05/07/2021

-

11:17

Beštić trijumfovao na Festivalu monodrame i pantomime
Slobodan Beštić/foto: Sanja Veljković - Copyright Sanja Veljković

veličina teksta

Aa Aa

Zlatna kolajna "Maja Dimitrijević" za najbolju monodramu, po mišljenju stručnog žirija, kao i nagrada publike Zlatna kolajna "Siniša Dašić" 46. Festivala monodrame i pantomime pripale su glumcu Slobodanu Beštiću za predstavu "Noćni pisac" u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu i trupe Trablejn/Jan Fabr, po tekstu i u režiji Jana Fabra.

"Slobodan Beštić, glumac tragalac, hrabro, beskompromisno istražuje glumački scenski izraz, otkrivajući najintimnije prostore savremenog umetnika kakav je Jan Fabr. Beštić se kreće kroz beskraj glumačkog izraza koji je za njega iznova i iznova način da živi život na sceni autentično i igrački i intelektualno moćno, van svakog klišea.

Beštić je u Fabru pronašao svog reditelja, a Fabr svog glumca, scenski i ego i alter ego, ukratko prepoznali su se i kreirali predstavu za pamćenje i u duhu savremenog scenskog izraza", navodi se u obrazloženju žirija, koji je radio u sastavu: Tatjana Mandić Rigonat (rediteljka i predsednica žirija), Ivan Perković (glumac, pobednik festivala 2019. godine) i Bojan Krivokapić (dramski umetnik).

Nagradu "Miodrag Andrić - Ljuba Moljac" za najboljeg mladog glumca/glumicu stručni žiri dodelio je Nikolini Vujević za ulogu u autorskoj predstavi "Nina".

Sanja Veljković

Nikolini Vujević pripala nagrada za najboljeg mladog glumca

Nikolina Vujević je autorka teksta, rediteljka, tekstopisac songova, kreatorka kostima, a iznad svega mlada glumica koja je složeno izmaštala monodramu "Nina", navodi se u obrazloženju.

"Gledajući njenu predstavu uživali smo u glumačkim bravurama, bogatstvu izraza, maštovitim scenskim rešenjima, inventivnom povezivanju sudbine Čehovljeve Nine iz Galeba sa sudbinom savremene glumice u potrazi za glumačkom srećom i smislom glumačkog poziva", zaključio je stručni žiri.

Festival monodrame i pantomime održan je od 1. do 4. jula na sceni Pozorišta lutaka "Pinokio" i u Staroj carinarnici u Zemunu.

Komentari (0)

Kultura