Aktuelno iz kulture

"Zlatne maline" na udaru kritika zbog nominovanja mlade Rajan Kire Armstrong za najgoru glumicu

Komentari

Autor: Euronews

26/01/2023

-

16:41

"Zlatne maline" na udaru kritika zbog nominovanja mlade Rajan Kire Armstrong za najgoru glumicu
Rajan Kira Armstrong - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Satirične nagrade "Zlatne maline", pandan Oskarima, koje se dodeljuju najgorim filmovima i filmskim delatnicima u protekloj godini, našle su se na udaru kritika nakon što su u trku za najgoru glumicu uključili 12-godišnju Rajan Kiru Armstrong, zvezdu filma "Firestarter". 

Armstrong koja je takođe igrala u nastavku filma "To", kao i "Crnoj udovici" i "Ratu sutrašnjice", imala je jedanaest godina kada je snimala "Firestarter", inače rimejk ostvarenja iz 1984. zasnovanog na romanu Stivena Kinga.

Sada je njena nominacija povučena, a osnivač "Zlatne maline" Džon Vilson izvinio se javnosti i najavio da će ubuduće imati starosnu granicu za nominacije.

Šaljiva "priznanja" ubuduće će moći da osvoje samo stariji od 18 godina.

Među onima koji su kritikovali odluku o nominaciji Armstrong je Džulijan Hilijard, mladi glumac koji se pojavljivao u seriji "WandaVision", kao i filmu "Doktor Strejndž u multiverzumu ludila". 

"Zlatne maline su već zlonamerne i degutantne, ali nominovati dete je odvratno i pogrešno. Zašto staviti dete u rizik od vršnjačkog nasilja ili nečega još goreg? Budite bolji", objavio je glumac.

Vilson je u saopštenju kritike nazvao "validnim".

"I mi verujemo da dugujemo javno izvinjenje gospođici Armstrong i žalimo zbog bola koji je možda iskusila kao rezultat našeg izbora. Nekada stvari radite bez razmišljanja, a onda shvatite. Zato su 'Zlatne maline i nastale'", navodi se, između ostalog u saopštenju.

Vilson je dodao i da im nije bila namera da ugroze bilo čiju karijeru.

Profimedia

 

"Svi grešimo, uključujući i nas. Pošto je naš moto 'Stanite iza svoje greške' shvatamo da i mi to moramo da uradimo", rekao je osnivač.

Ovo nije prvi put da se u nominacijama nađe neko dete. Ranije je neslavnu nominaciju dobio i Mekoli Kalkin za tri uloge - "Getting Even With Dad", "The Pagemaster" i "Richie Rich" - kada je imao petnaest godina, kao i Džejk Lojd za "Ratovi zvezda: Fantomska pretnja" dok je bio 11-godišnjak.

Lojd je kasnije ispričao da je zbog toga bio žrtva vršnjačkog nasilja, ali da su i mediji prema njemu bili nemilosrdni, što ga je na kraju dovelo do toga da u potpunosti odustane od glume.

Kompletnu listu nominacija za "Zlatnu malinu" možete pronaći u odvojenom tekstu.

Komentari (0)

Kultura