Aktuelno iz kulture

Umro Ričard Doner, režiser "Supermena" i "Smrtonosnog oružja"

Komentari

Autor: Variety

06/07/2021

-

09:05

Umro Ričard Doner, režiser "Supermena" i "Smrtonosnog oružja"
Ričard Doner - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ričard Doner, holivudski režiser i producent nekih od najupečatljivijih hit filmova sedamdesetih i osamdesetih, uključujući "Supermena" i "Gunisi", umro je u 92. godini.

Doner je umro u ponedeljak, potvrdila je njegova supruga, filmska producentkinja Loren Šuler Doner.

Ričard Doner će ostati upamćen i kao reditelj franšize "Smrtonosno oružje", a bio je i crtač stripova. Popularnost je stekao nakon režiranja filma "Predskazanje" iz 1976. godine.

Na vest o smrti legendarnog reditelja, izrazi saučešća stižu iz celog Holivuda. Oglasili su se i Stiven Spilberg, Mel Gibson i Deni Glover.

Kolega režiser Spilberg, koji je napisao priču za film "Gunisi", a koji je Doner režirao, u izjavi za Varajeti naglašava njegovu veštinu i nadarenost za toliko različitih žanrova.

"Biti u njegovom društvu bilo je kao da se družite sa svojim omiljenim trenerom, najpametnijim profesorom, najžešćim motivatorom, najljubaznijim prijateljem, najvernijim saveznikom i, naravno, najvećim Gunijem od svih. Bio je kao dete. Svim srcem, celog života. Ne mogu da verujem da je otišao, ali njegov hrapavi, srdačni osmeh ostaće sa mnom zauvek", kazao je Spilberg.

Mel Gibson, koji je zajedno sa Denijem Gloverom glumio u Donerovom srijalu "Smrtonosno oružje" i u filmu "Teorija zavere" sa Džulijom Roberts, takođe je bio duboko potresen vešću o Donerovoj smrti.

"Doner! Moj prijatelj, moj mentor. Oh, stvari koje sam naučio od njega! Potcenio je svoj sopstveni talenat i veličinu velikim aktom skromnosti nazivajući sebe 'pukim saobraćajcem'. Ostavio je svoj ego pred vratima i zahtevao ga od drugih.

Bio je velikodušan srcem i dušom... Ako bismo nagomilali sva dobra dela koja je on učinio, ona bi se protezala do nekog neiscrtanog mesta na nebeskom svodu. Jako će mi nedostajati, sa svom njegovom nestašnom duhovitošću i mudrošću", reči su Gibsona.

Glover se takođe oglasio, rekavši da mu je srce slomljeno.

"Rad sa Dikom Donerom, Melom Gibsonom i timom iz Smrtonosnog oružja bio je period na koji sam najponosniji u celoj karijeri. Zauvek ću mu biti zahvalan na tome. Diku je bilo iskreno stalo do mene, mog života i moje porodice. Tako će mi nedostajati",naveo je Glover.

Komentari (0)

Kultura