Aktuelno iz kulture

Svečani koncert orkestra iz Ljubljane u Madlenianumu posvećen Prešernu

Komentari

Autor: Tanjug

03/02/2023

-

22:55

Svečani koncert orkestra iz Ljubljane u Madlenianumu posvećen Prešernu
Svečani koncert orkestra iz Ljubljane u Madlenianumu posvećen Prešernu - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Svečani koncert Simfonijskog orkestra srednje muzičke škole Konzervatorijuma za balet i muziku iz Ljubljane održan je večeras na velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum u Zemunu, kao posveta čuvenom slovenačkom pesniku Francu Prešernu.

Dirigent ansambla je bio maestro Slaven Kulenović, ujedno i umetnički rukovodilac ovog orkestra, a nastupio je i talentovani šestaestogodišnji violončelista Leonard Razboršek.

Madlenianum time nastavlja uspešnu saradnju sa ambasadama stranih država u našoj zemlji i povodom Prešernovog dana, koji se  obeležava 8. februara, kada je veliki slovenački pesnik preminuo, upriličen je uspešan gala koncert.

Ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant svečano je otvorio koncert i obratio se publici na srpskom, engleskom i slovenačkom. 

Tanjug/Rade Prelić

 

"Večeras slavimo Slovenački dan kulture kod vas, Prešernov dan, odnosno datum je 8. februar, kada nas je Franc Prešern napustio. Kultura ne poznaje granice, niti različite jezike, već ona nas uvek spaja. Srbija i Slovenija imaju veoma dobar odnos, naročito u pogledu kulture. Orkestar večeras koji ćete čuti, sve su to mladi ljudi. Oni nisu profesionalci, ali zvuče kao da jesu, jer sviraju iz srca", istakao je ambasador. 

France Prešern (Vrba, 1800 - Kranj, 1849) bio je antologijski slovenački književnik, pre svega pesnik sa neprolaznim delima.

Prešern je u životu imao jednog velikog prijatelja, a to je bio Matija Čop, njegov drugar iz detinjstva. Čop je bio naprednog duha, veoma naučen, obrazovan i pokrenuo je pesnički almanah "Kranjska čbelica" u koejm je Prešern objavio svoje prve pesme. 

Tanjug/Rade Prelić

 

Čop je u Prešernu video velikog pesnika, zato ga je branio i podsticao na stvaranje. Prešern je opet u njemu našao svog učitelja i prijatelja. Sudbina Prešernu nikada nije bila naklonjena, kako svedoči istorija, živeo je u bedi do kraja života, napaćen i razočaran, umro je 1849. godine u Kranju.

Koncert ove večeri bio je zamišljen iz dva čina, dve celine, a svaka je bila u trajanju od jednog školskog časa. 

Program koncerta je krenuo sa kompozicijom  “Svečana uvertira" (1932) poznatog slovenačkog autora Lucijana Marija Škerjanca (Gradec, 1900 – Ljubljana, 1973), kompozitora, pijaniste, dirigenta, muzičkog pedagoga.

Prvi čin je obuhvatao i "Koncert za violončelo i orkestar u a-molu, op. 33" francuskog kompozitora Kamija Sen-Sansa, gde je nastupio Leonard Razboršek.

Tanjug/Rade Prelić

 

Razboršek je višestruki pobednik domaćih i međunarodnih takmičenja mladih muzičara, kao solista nastupao je više puta sa Gudačkim orkestrom Muzičke škole Moste-Polje iz Ljubljane, sa Obalnim kamernim orkestrom, i sa Kamernim gudačkim orkestrom Slovenačke filharmonije.

Dirigent i pijanista Slaven Kulenović (38) iz Sarajeva trenutno je jedan od vodećih mladih dirigenata u Sloveniji. Studirao je klavir na Akademiji za muziku Univerziteta u Ljubljani i u toku studija, dobio je prestižnu "Prešernovu nagradu" za izvođenje “Koncerta za klavir i orkestar u c-molu KV491” Volfganga Amadeusa Mocarta.

Drugi čin koncerta u Madlenianumu predstavljao je samo jedno delo, kompoziciju "Simfonija br. 2 u D-duru, op. 43" Jana Sibelijusa.  Simfonijski orkestar srednje muzičke škole Konzervatorijuma za muziku i balet iz Ljubljane je osnovan 1953. godine. 

Tokom 2014. vođenje orkestra je preuzeo upravo dirigent Slaven Kulenović i pod njegovim vođstvom, orkestar se predstavio na gostovanjima u Sloveniji i u Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini.
 

Komentari (0)

Kultura