Aktuelno iz kulture

Gljivica iz serije "The Last Of Us" zaista postoji: Kordiceps može da mrave pretvori u zombije

Komentari

Autor: Euronews Srbija / NPR

06/02/2023

-

22:25

Gljivica iz serije "The Last Of Us" zaista postoji: Kordiceps može da mrave pretvori u zombije
Gljivica iz serije "The Last Of Us" zaista postoji: Kordiceps može da mrave pretvori u zombije - Copyright Prinskrin/Youtube/HBO Max

veličina teksta

Aa Aa

U video igri i HBO seriji "The Last of Us", koja je trenutno jedna od najgledanijih, čovečanstvo se bori protiv zarazne gljivice koja ljude pretvara u zombije. 

Tvorci franšize nisu morali da traže inspiraciju na drugim planetama - zapravo, takva gljivica već postoji i "kontroliše um" svojih domaćina, ali srećom, ne napada čoveka.

Ophiocordyceps unilateralis, poznata i kao kordiceps, gljivica je koja napada insekte kao što su mravi i paukovi. Poput drugih parazita, ona se služi nutrijentima iz tela svog domaćina, istovremeno ga ispunjavajući sporama. Kada kucne "pravi čas", onda navodi insekta da zauzme pravi položaj i ostane u njemu, pre nego što izbaci spore i omogući joj da se razmnoži. Tako se ona proširi i na okolne insekte.

Brin Dentinger, profesor biologije Univerziteta u Juti i kustos Odeljenja mikologije Muzeja prirodne istorije u Juti rekao je za američki NPR radio da su te gljivice među najpoznatijim organizmima sa sposobnošću "kontrole uma". Ipak, još nije do kraja poznato kako im to polazi za rukom.

profimedia

 

"Deluje da je reč o kombinaciji fizičke manipulacije mišićnih vlakana, na primer, a možda urastanjem u sam mozak utiče na njihovo ponašanje. Vrlo verovatno je prisutan i neki oblik hemijskog napada na domaćina ili kroz male molekule ili proteine ili neke druge stvari koje dovedu do manipulacije ponašanja", ukazao je Dentinger.

Naučnik, koji i sam gleda HBO adaptaciju "The Last of Us", kaže da postoje velike razlike kako se gljivica predstavlja u seriji i u stvarnom životu. Kordiceps, na primer, obično ne ulazi kroz usta domaćina, a inficirani takođe nisu međusobno povezani. 

Ono što je najvažnije je da te gljivice ne mogu da zaraze ljude.

"Naša telesna temperatura je previsoka za mnoge organizme i oni ne mogu da prežive u našem telu", rekao je on.

Ipak, postoji jedna vrsta gljivice koja može da izdrži i više temperature, a time i da zarazi ljude. Klimatske promene, objašnjava Dentinger, dovele su do toga da se neke gljivice prilagode toploti, a u jednom trenutku mogle bi da izdrže čak i ljudsku telesnu temperaturu.

"To je možda jedan od razloga zašto beležimo sve više gljivičnih infekcija kod ljudi, ali opet, do danas nijedna od njih nije zaraza kordicepsom", ističe Dentinger.

On je podsetio da već postoje vrste gljiva koje mogu da menjaju način na koji funkcioniše ljudski um, a jedna od njih je psilocibin, poznata i kao "magična pečurka". 

O čemu se radi u seriji "The Last Of Us"?

Serija "The Last Of Us" počinje u 2003. godini verno oslikavajući na filmskom platnu vizuelne aspekte istoimene igre. Tu prvi put upoznajemo glavnog junaka Džoela Milera, kojeg glumi Pedro Paskal, mnogima poznat kao Oberin iz "Igre prestola", Mandalorac i inspektor Penja iz serije "Narcos". 

Međutim, vrlo brzo svet se okreće naglavačke - kordiceps se širi vrtoglavom brzinom praveći zombije od ljudi, a malobrojne nezaražene primorava da žive u prenaseljenim enklavama i oskudici. 

Prva i druga epizoda nas potom vode u period dvadesetak godina nakon izbijanja pandemije, gde je Miler sa svojom partnerkom Tes (Ana Torv) važi za jednog od najboljih boraca protiv zombija. Sticajem neobičnih okolnosti dobijaju zadatak da devojčicu za koju se sumnja da krije ključ uništenja kordicepsa odvedu do uporišta jedne pobunjeničke grupe u kojoj naučnici rade na otkrivanju leka.

Do sada su prikazane četiri epizode, a svaka od njih zabeležila je veću gledanost od prethodne.

Komentari (0)

Kultura