Aktuelno iz kulture

Uručene 59. Vukove nagrade: "Čuvajući srpski jezik, čuvamo i Vuka Karadžića"

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2023

-

17:37

Uručene 59. Vukove nagrade: "Čuvajući srpski jezik, čuvamo i Vuka Karadžića"
Darko Tanasković i Rade Radivojević - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Kulturno-prosvetna zajednica (KPZ) Srbije danas je uručila 59. "Vukove nagrade" na svečanosti u Predsedništvu Srbije, pred zvanicama iz kulturnog, verskog i političkog života.

"Vukovu nagradu" za 2022. godinu dobili su doktor metodike matematike Vojislav Andrić, direktor Narodnog pozorišta u Užicu Zoran Stamatović i profesorka srpskog jezika Lidija Nerandžić Čanda.

Nagrada koja se dodeljuje za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru, uručena je i slikaru Pavlu Popoviću i kompozitoru Radetu Radivojeviću.

Na osnovu odluke žirija dobitnici "Vukove nagrade" su i književnici Milivoje R. Jovanović, Lune Levajac, Živojin Rakočević, Đorđe Sibinović i Momčilo Spasojević.

Predsednik žirija Darko Tanasković je istakao da je njihov posao "bio nezahvalan i težak", jer su od predloženih 84 kandidata skoro svi zasluživali priznanje, dodavši da se nada da je njihova odluka ispravna pošto je doneta jednoglasno.

Tanjug/Rade Prelić

Darko Tanasković i Zoran Stamatović

Čestitajući dobitnicima, Tanasković je istakao da su oni "osvedočeno potvrdili da je preglaštvo na polzu otačastva postalo način njihovog života". 

Žiri "Vukove nagrade" činili su i Predrag Marković, Zoran Gutović, Uroš Dojčinović, Bora Dugić, Selimir Radulović, Elizabeta Ristanović, Radovan Trnavac i Živorad Ajdačić.

"Izuzetnu Vukovu nagradu", na predlog žirija Izvršni odbor KPZ Srbije je dodelio književniku Novici Đuriću i jezikoslovcu Milošu Kovačeviću.

Od ustanova to priznanje dobili su Matematičko društvo "Arhimedes", Narodna biblioteka Osečina, Srpska čitaonica u Irigu i kulturna manifestacija "Belovodska rozeta".

U ime svih dobitnika, Kovačević se obratio prisutnima kratkim slovom o Karadžiću, gde je, između ostalog, rekao da je "neophodno zakonski zaštiti srpski jezik i ćirilicu koji su u teškom stanju".

"Čuvajmo naš srpski jezik jer on nema nikog osim nas. A time čuvamo i Vuka nas kao Srbe", dodao je Kovačević.

Tanjug/Rade Prelić

Živorad Ajdačić

Generalni sekretar KPZ Srbije Živorad Ajdačić je u pozdravnoj reči istakao da se  ponose dobitnicima, koji su svoj život delima i pregalaštvom posvetili "lepoti, humanosti, miru i stvaranju, čineći svakodnevno našu Srbiju lepšom i boljom".

Predsednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore Momčilo Vuksanović je poručio da Srbi u Crnoj Gori ostaju jedinstveni u želji za povezanošću sa svojim narodom u Srbiji i Republici Srpskoj.

"Vukova nagrada" za pojedince se sastoji od diplome, rad slikara Radomira Stevića Rasa, plakete sa likom Vuka Karadžića, delo vajara Nebojše Mitrića, i knjige Milovana Vitezovića o Karadžiću. Ustanove su dobile diplomu i plaketu.

Komentari (0)

Kultura