Aktuelno iz kulture

Kritičari i publika odabrali najbolje filmove 2022: Deset ostvarenja koja su zaslužila "Zlatni paradajz"

Komentari

Autor: Staša Rosić

11/02/2023

-

08:50

Kritičari i publika odabrali najbolje filmove 2022: Deset ostvarenja koja su zaslužila "Zlatni paradajz"
Kritičari i publika odabrali najbolje filmove 2022: Deset ostvarenja koja su zaslužila "Zlatni paradajz" - Copyright Printscreen YouTube/Charlie LaTourette, Collider Interviews, theotherguythatsings, adrenalize75

veličina teksta

Aa Aa

Američki portal "Rotten Tomatoes" koji na jednom mestu skuplja filmske recenzije i ocene kritičara proglasio je "Top Gan: Maverik" za najbolji film 2022. godine.

Film sa Tomom Kruzom u glavnoj ulozi dobio je šest nominacija za Oskara, uključujući i glavnu kategoriju, a čak 96 posto kritičara dalo mu je dobru ocenu. 

Među drugim filmovima koji su se našli na njihovoj listi deset najboljih su i "Duhovi ostrva", "Sve u isto vreme", "Pinokio Giljerma del Tora" i "Turning Red".

Prošle godine "Top Gan: Maverik" prevazišao je "Titanik" po prodaji karata na severnoameričkom tržištu zaradivši 662 miliona dolara na domaćim blagajnama.

Mnogi su nakon premijere filma tvrdili da je reč o najboljem filmu o letenju do sada, a publika mu je, prema sajtu "Rotten Tomatoes" dala čak 99 pozitivnih ocena.

Pored Toma Kruza, koji je igrao glavnu ulogu i u originalu, u novom "Top Ganu" igraju i Majls Teler, Džon Hem, Dženifer Koneli, Glen Pauel, Ed Haris i Val Kilmer.

Predstavljamo vam trideset filmova iz prošle godine koji su se našli na listi najboljih prema izboru "Rotten Tomatoes":

1. "Top Gan: Maverik"

Nakon više od 30 godina služenja u Mornarici, kao jedan od najboljih pilota, Pit "Maverik" Mičel ( Tom Kruz) je test-pilot i izbegava da prihvati unapređenje koje bi ga zakovalo u kancelarijski posao.

Kada je počeo da podučava vod mladih pilota koji su na obuci za specijalne misije, kakve ni jedan živi pilot nikada još nije video, Maverik sreće poručnika Bredlija Bredšoa, sina Maverikovog pokojnog prijatelja, oficira za presretanje radara, poručnika Nika Bredšoa, zvanog "Gus".

Suočavajući se sa neizvesnom budućnošću i sa duhovima prošlosti, Maverik se upušta u borbu sa svojim najvećim strahom, što će kulminirati misijom koja zahteva veliku žrtvu svih koji budu izabrani da u nju polete.

2. "Duhovi ostrva"

Film koji je dobio brojne nominacije za Oskara prati dugogodišnje prijatelje Padrika i Kolma koji žive na udaljenom ostrvu zapadne Irske.

Kada Kolm neočekivano prekine njihovo prijateljstvo, Padrik, uz pomoć svoje sestre i problematičnog mladog ostrvljanina, uporno pokušava da spase odnos. Padrikovi napori samo jačaju Kolmovu odlučnost, te on postavlja očajnički ultimatum, što dovodi do zaoštravanja situacije i uznemirujućih posledica.

3. "Sve u isto vreme"

Starija kineska imigrantkinja je uvučena u nezamislivu avanturu u kojoj sama pokušava da spasi svet istražujući paralelne univerzume u kojima se sreće sa životnim putanjama koje je mogla da vodi.

Film po broju nominacija vodi u ovogodišnjoj trci za Oskare, a mnogi mu predviđaju višestruke titule.

4. "Pinokio Giljerma del Tora"

U pitanju je nova varijanta poznate priče o drvenom lutku koji postaje pravi dečak, ali u mnogo mračnijem ruhu. Ovaj film, rađen stop-motion (kadar po kadar) tehnikom, smešten je u Italiju tokom 1930-ih, odnosno u vreme fašističke vladavine Benita Musolinija

Glasove pozajmljuju velike zvezde, kao što su Juan Mekgregor, Kejt Blačet, Tilda Svinton, Kristof Volc, Ron Perlman i zvezda serije "Stranger Things" Fin Volfhard. 

5. "Pocrvenela panda"

"Pocrvenela panda" prati tinejdžerku Mej Li koja je rastrgana između toga da bude poslušna ćerka i svoje ni malo prijatne adolescencije koja sa sobom nosi neprilagođenost.

Kao da promene u njenim interesovanjima, vezama i telu nisu dovoljne, svaki put kada se iz bilo kog razloga oseća neprijatno - (što se u životu tinejdžera često dešava) - ona se pretvori u ogromnu crvenu pandu.

6. "Događaj"

Adaptacija istoimenog romana Ani Erno, "L’Événement" je priča o sjajnoj studentkinji u Francuskoj koja tokom 1963. godine vidi da joj je emancipacija ugrožena kada zatrudni. Bez pravnih mogućnosti, ona pokušava da pronađe način da trudnoću nezakonito prekine.

7. "Betmen"

U režiji Meta Rivsa, novi film o Betmenu donosi brojne poznate negativce koji dobijaju mračni novi izgled. Paul Dano glumi Ridlera, Zoe Kravic je Žena mačka, a neprepoznatljivi Kolin Farrel pojavljuje se u ulozi zloglasnog Pingvina.

Nakon godina lutanja ulicama Gotama, i sa tek nekoliko pouzdanih saveznika - usamljeni osvetnik kog prvi put tumači Robert Patison mora da reši niz zagonetnih ubistava iza kojih stoji jedan čovek.

Film će dobiti i nastavak, koji bi u bioskopima trebalo da se nađe 3. oktobra 2025.

8. "Vatra ljubavi"

Dokumentarni film rediteljke Sare Dose govori o neustrašivim naučnicima i bračnim partnerima, Katji i Morisu Kraftu, koji su poginuli u vulkanskoj erupciji radeći upravo ono što ih je spojilo: otkrivajući misterije vulkana i snimajući najeksplozivnije slike ikada zabeležene. 

Priču o njima govori rediteljka i glumica Miranda Džulaj.

9. "Marsel školjka u cipelama"

Marsel je neodoljiva majušna školjka koja živi sa svojom bakom Koni i one su jedini preživali ljuskari u misterioznoj tragediji koja ih je zadesila. 

Međutim, kada ih otkrije jedan reditelj i objavi o njima kratki film na internetu, donosi im milione ljubitelja, ali i nadu da će pronaći svoju davno izgubljenu porodicu. 

Ovaj animirani film urađen je u stop-motion tehnici i maštovito kombinuje najrazličitije filmske žanrove.

10. "Til"

"Til" je emotivna ekranizacija istinite priče o borbi Mejmi Til Mobli da izvede pravdi krivce za smrt njenog 14-godišnjeg sina Emeta Tila, koji je 1955. bio linčovan u Misisipiju.

U ovom filmu koji je režirala Činoje Čuku vidi se moć majčinske ljubavi da promeni svet.

Komentari (0)

Kultura