Aktuelno iz kulture

Vlada i Bajka slave 50 godina postojanja: "Ovo je tek prva polovina veka u kom se bavimo ovim nezahvalnim poslom"

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2023

-

15:51

Vlada i Bajka slave 50 godina postojanja: "Ovo je tek prva polovina veka u kom se bavimo ovim nezahvalnim poslom"
Vlada i Bajka slave 50 godina postojanja: "Ovo je tek prva polovina veka u kom se bavimo ovim nezahvalnim poslom" - Copyright Printscreen YouTube/PGP RTS - Zvanični Kanal

veličina teksta

Aa Aa

Akustičarski dvojac Vlada i Bajka najavio je danas da će održati koncert "Prvih 50 godina" 13. februara (20:00) na velikoj sceni beogradskog Ateljea 212.

"Garantujemo da će provod biti jako lep i interesantan. Ovo je tek prva polovina veka u kom se bavimo ovim nezahvalnim poslom", rekao je Vladimir Marković na konferenciji za novinare u Ateljeu 212.

Marković je ocenio da je ambijent pozorišta po njihovoj meri i publike, a Dragutin Balaban je dodao da se osećaju "kao svoji na svome" u Ateljeu 212, gde su pre tri decenije promovisali album "Ja nisam ja".

Balaban je najavio da će na koncertu gostovati glumci Ateljea 212 Gordan Kičić, "koji će pevati jednog Elvisa Prislija", i Vanja Milačić, kao i džez klavirista Vasil Hadžimanov.

"Ovo će biti koncert naših prijatelja, jer u publici neće biti niko koga ne poznajemo, biće ljudi koji su nam pomogli prvih 50 godina da preživimo", naveo je Balaban.

Debitovali su singlom "Zvuk tišine/Cecilija" (1971), sa obradama pesama Sajmona i Garfankla, ali su se autorski oglasili 1973. nastupima na festivalima i na nekoliko singlova sa Markovićevim kompozicijama "Dok te gledam", "Lutanja" i "Novi svet".

Gitaristi i pevači Marković i Balaban su nakon singla "Oblak/Za koju noć", na stihove pesnika Dobriše Cesarića, prestali sa radom 1975. godine.

Vlada i Bajka su obnovili rad za album "Ja nisam ja" (1994), sa koga se izdvojila pesma "Beograd", gde su gostovali glumci Dragan Nikolić, Nikola Kojo i Dragan Bjelogrlić, kao i muzičari Bora Đorđević i Dušan Prelević.

Režiser filma "Poslednji krug u Monci" Aca Bošković, kao autor spot "Beograd" prisetio se da je tekst pesme bio inspirativan za njihovu generaciju "koja je prošla sve kaldrme Beograda".

Prema njegovim rečima, "spot se razlikuje od uobičajenih - prenosi emociju".

Bošković je dodao da su svoj doprinos spotu pojavljivanjemdali dramaturg Duško Kovačević, glumci Bora Todorović i Danilo Bata Stojković, kao i novinar Bogdan Tirnanić kome se ostvario "san da bude kolporter".

Marković i Balaban su prošle godina objavili album "Hodač po žici" sa 11 pesama. 

Promo/Atelje 212

 

U Ateljeu 212 će uz Vladu i Bajku nastupiti gitarista Duda Bezuha, klavijaturista Zoran Radetić, basista Dragan Ivanović i bubnjar Petar Radmilović, kao i saksofonista Maks Kočetov i za usnom harmonikom Pera Džo Miladinović.

Radetić je podsetio da je akustičarska muzika nastala sedamdesetih godina u Jugoslaviji "uvek imala svoje poklonike", a sad je "dragoceno  da imamo njih dvojicu koji čuvaju tu priču od zaborava".

Preporuka za vas

Komentari (1)

Tanakan

12.06.2023 13:48

Bio i bilo je nezaboravno. Nadam se barem jos jednom takvom susretu sa njima.

Kultura