Aktuelno iz kulture

Tamara Dragičević o predstavi "Revolt": Gde smo došli sa feminizmom i da li smo pogrešili?

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2023

-

10:59

Tamara Dragičević o predstavi "Revolt": Gde smo došli sa feminizmom i da li smo pogrešili?
Tamara Dragičević o predstavi "Revolt": Gde smo došli sa feminizmom i da li smo pogrešili? - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

U Ateljeu 212 se već dugo igra predstava "Revolt" koja ispituje položaj žene u društvu, ali i položajem muškarca naspram žene i feminizma.

Glumica Tamara Dragičević objašnjava da tekst nije klasičan dramski komad - prvi čin je muško-ženska duo scena, uz akcenat na "ženama, šta žele i šta bi bilo kad bi se uloge zamenile". 

"Da li smo feministi? Ko je feminista? Da li to postoji? Gde smo došli, gde smo pogrešili?", navela je glumica.

Dragičević je primetila i da se rediteljka Jovana Tomić  poigravala sa tekstom  i danas aktuelnom temom feminizma i ženskih prava.

Reakcije posetilaca su smeh, dodala je Dragičević, jer u predstavi prepoznaju nešto što je "možda neprirodno, čudno i postaje duhovito", premda glumci igraju ozbiljno i ne igraju komediju. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Pored "Revolta", ženskim pitanjima se na svoj način bave i "Deca" u Narodnom pozorištu i "Vatre" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a Dragičević je istakla da voli što se rade te predstave.

"Muškarac više ne ide u lov i donosi hranu kući, a žena će to raspremiti i čuvaće decu. Same sebi smo natovarile da podjednako radimo, da gajimo decu i budemo lepe, uspešne poslovne žene, a kuće čiste i uredne. Za to sam da žena kaže: 'Ako ne želim da kuvam svaki dan - zašto je to problem?'", navela ja glumica.  

Upitana kao vidi budućnost pozorišta u vreme tehnološke revolucije, Dragičević je rekla da je "sve više sigurna da će preživeti i tek da zaživi". 

"Pozorište je, i potreba ljudi za istinom i poistovećivanjem, saznanjem i otkrivanjem lepote igre... je sve veća potrba ljudi", navela je glumica, dodavši da bi ipak bil odobro da posetioci dva časa budu bez telefona.

"Čini mi se da se vraćaju mladi, da je moderno ići u pozorište i da je želja i potreba", primetila je Dragičević.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

U JDP-u Dragičević sprema predstavu "Razvojni put Bore Šnajdera" po tekstu Aleksandra Popovića i u režiji Egon Savina, za premijeru u martu.

Prema njenim rečima, nije nimalo lako raditi predstavu po tekstu Popovića jer postoje izrazi i način govora koji su izašli iz upotrebe.

"Ako neko ume da postavi Acine komade to je Savin", rekla je Dragičević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura