Aktuelno iz kulture

Mario Vargas Ljosa postao član Francuske akademije iako nikada nije pisao na francuskom

Komentari

Autor: Euronews

11/02/2023

-

12:44

Mario Vargas Ljosa postao član Francuske akademije iako nikada nije pisao na francuskom
Mario Vargas Ljosa postao član Francuske akademije iako nikada nije pisao na francuskom - Copyright EPA-EFE/TERESA SUAREZ

veličina teksta

Aa Aa

Peruanski pisac Mario Vargas Ljosa i zvanično je postao član Francuske akademije nakon što su ga kolege izabrale u novembru 2021. godine.

Vargas Ljosa jedan je od najznačajnijih romanopisaca i esejista Latinske Amerike sa više od pedeset dela, a prvi je član Akademije koji nije pisao na francuskom jeziku.

Novi "besmrtnik"

Mario Vargas Ljosa dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2010. godine i jedno od najslavnijih književnih imena u svetu. 

Rođen u Peruu 1936. godine, Ljosa je svojevremeno doktorirao književnost u Parizu, a živeo je i u Barseloni i Londonu. Kao mlad čovek pojavio se na književnoj sceni 1958. zbirkom priča "Šefovi", da bi četiri godine kasnije objavio roman "Grad i psi". 

Usledio je veličanstven niz dela: "Razgovor u katedrali", "Pantaleon i posetiteljke", "Tetka Hulija i piskaralo", "Rat za smak sveta", "Povest o Majti", "Pohvala pomajci", "Don Rigobertove beležnice".

Postao je član Francuske akademije čija je uloga zaštita i negovanje francuskog jezika, a koja ima 40 članova poznatih kao "besmrtnici", budući da im mandat traje doživotno.

profimedia

 

Prema tradiciji, očekuje se da će održati govor u čast svog prethodnika, filozofa Mišela Sera koji je preminuo 2019. i zauzimao mesto broj 18 u Akademiji.

Kontroverze oko izbora novog člana

Međutim, odabir Vargasa Ljose za novog člana Akademije naišao je na burne reakcije. Pored toga što 86-godišnji pisac nikada nije pisao na francuskom jeziku, takođe je pozvao diskreditovanog bivšeg španskog kralja Huana Karlosa u Pariz na svečanu ceremoniju.

Bivši suveren živi u egzilu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima još od 2020. godine, nakon sumnje da je bio umešan u korupciju.

Ipak, deluje da se Akademija suočava sa poteškoćama da popuni sva upražnjena mesta prestižnim kandidatima, budući da nobelovca nisu imali u svojim redovima još od 1970. godine, kada je umro francuski pesnik i romanopisac Fransoa Morijak.

Vargas Ljosa nije jedini strani član u Akademiji - to je i njegov kolega iz Kanade Dani Laferer, koji je izabran 2013, a ranije je to bio i američki pisac Džulijen Grin koji je preminuo 1998. godine.

Komentari (0)

Kultura