Aktuelno iz kulture

Preminuo reditelj Hju Hadson

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2023

-

21:54

Preminuo reditelj Hju Hadson
Preminuo čuveni reditelj Hju Hadson - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Reditelj "Vatrenih kočija" Hju Hadson preminuo je u Londonu u 86. godini, saopštila je njegova porodica, preneo je Skaj njuz.

"Hju Hadson, 86, voljeni muž i otac, preminuo je u bolnici Čering Kros 10. februara 2023. nakon kratke bolesti. Bio je najpoznatiji po režiji Oskarom nagrađenog filma Vatrene kočije. Iza njega su ostali supruga Merjam, sin Tomas i prva žena Sju,“ navedeno je u saopštenju.

Najdžel Hejvers, koji je glumio u Vatrenim kočijama, rekao je da je veoma pogođen vestima o smrti britanskog reditelja.

Film "Vatrene kočije" zasnovan je na istinitoj priči o dvojici britanskih sportista, Eriku Lidelu i Haroldu Abrahamsu, koji su se takmičili na Olimpijskim igrama 1924. godine.

Film iz 1981. godine, hvaljen je zbog teme posvećenosti, žrtvovanja i odlučnosti da se prevaziđu nevolje. Bio je nominovan za sedam Oskara, a osvojio je četiri, uključujući i nagradu za najbolji film.

Film je takođe osvojio prestižno priznanje za najbolju originalnu muziku koja prati čuvene usporene sekvence trčanja u filmu. Autor muzije je Vangelis koji je preminuo prošle godine, u 79. godini.

Hju Hadson je takođe režirao film Revolucija iz 1985. sa Alom Paćinom i avanturistički film Grejstouk: Legenda o Tarzanu, Gospodaru majmuna iz 1984, zasnovan na knjigama Edgara Rajsa Barouza.

Poslednji film koji je režirao bio je 2016. godine, Altamira, sa Antoniom Banderasom.

Hadson je bio i koautor filma iz 2022. Tigrovo gnezdo, priče o mladom dečaku siročetu i spasenom tigriću.

Komentari (0)

Kultura