Aktuelno iz kulture

"Mama ŠČ": Let 3 predstavlja Hrvatsku na Evroviziji, podeljeni stavovi o pobedničkoj pesmi (VIDEO)

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Index, Jutarnji list

12/02/2023

-

12:43

"Mama ŠČ": Let 3 predstavlja Hrvatsku na Evroviziji, podeljeni stavovi o pobedničkoj pesmi (VIDEO)
"Mama ŠČ": Let 3 predstavlja Hrvatsku na Evroviziji, podeljeni stavovi o pobedničkoj pesmi (VIDEO) - Copyright Prinstscreen YouTube/HRT Dora

veličina teksta

Aa Aa

Bend Let 3 s pesmom "Mama ŠČ" odneo je sinoć ubedljivu pobedu na muzičkom takmičenju "Dora" i  zvanično će predstavljati Hrvatsku na predstojećoj Evroviziji, koja će se ove godine održati u Liverpulu.

U konkurenciji se nalazilo 18 izvođača, a pobedu je na kraju odnela alternativna grupa koja je inače poznata po svojim specifičnim performansima. Do festivala su, prema pisanju hrvatskih medija, stigli traktorom, a na binu su izašli u raznobojnim kostimima, a neki od njih i sa karminom na ustima. U tekstu pobedničke peseme se pominju "majku, rat i traktor". 

Pesma je svakako skrenula pažnju kako Hrvatske tako i regiona. Pojedini hrvatski mediji pišu da trijumf ovog benda na nacionalnom takmičenju nije samo veliki korak za taj festival nego i kulturološki i civilizacijski iskorak za Hrvatsku.

Jutarnji list navodi da se pretpostavlja da je nastup ove grupe isnspirisan Putinom i kritikom ruske invazije na Ukrajinu. Ovaj hrvatski list navodi da bi bilo izvesno da se tokom njihovog nastupa u Liverpulu na video bimu vide i stihovi pesme prevedeni na engleskom.

I sami članovi benda su se iznedadili iskreno da će krenuti na put do Liverpula i iskazali nevericu i oduševljenje. 

"Jesmo se trudili, ali nismo očekivali. Ajme, što nas sad čeka. Uf. Ali dobro, neće biti uf, biće ŠČ. Javili su mi da pripremim traktor s posebnim pogonom, na struju. Ne zagađuje, ekološki prihvatljivo", rekli su benda  posle pobede, a prenosi hrvatski poral Index.hr.

Prinstscreen YouTube/HRT Dora

 

Kakve su reakcije?

Pojedini ljubitelji Evrovizije reagovali su na društvenim mrežama, tražeći da se Hrvatska diskvalifikuje zbog političke pesme, dok su drugi oduševljeni.

"Pesma se obrušava na (predsednika Belorusije) Lukašenka i Putina. Obožavam", napisala je korisnica Tvitera. "Hrvatska će pobediti na Eurosongu. Nisam gledao Doru, ali jesam proglašenje pobednika. Konačno pesma koja bi mogla da napravi nešto vani .. Bravo Let3", su komentari koji se nižu.

 

 

 

 

Stranci traže diskvalifikaciju

Međutim, deo fanova Eurosonga smatra da se Let 3 treba diskvalifikovati s ovogodišnjeg Eurosonga.

 

Ksenija Urličić, bivša urednica Zabavnog programa na HTV-u i žena koja je radila na kreiranju festivla Dora bila je u dvorani u Opatiji gde je održano takmičenje i posle pobede grupe Let 3.

"Mislim da su previše ekscesni, da idu na provokaciju pod svaku cijenu, što nije dobro. Gotovo je! Neka nam dragi Bog pomogne. A imali smo Eni, Detour, Splitterse..." kazala je Urličić po proglašenju pobjednika a prenosi Jutarnji list.

Na Pesmi Evrovizije u Liverpulu nastupiće 37 zemalja. U finalu, koje će biti održano 13. maja, biće mesta za 26 zemalja. Velika Britanija, Francuska, Španija, Nemačka i Italija automatski se kvalifikuju u finale. Ukrajina će takođe ići direktno u finale kao pobednik 2022. Rusiji nije dozvoljeno da se takmiče zbog invazije na Ukrajinu, a ni Belorusiji kao glavnom ruskom savezniku. Srbija će izabrati predstavnika na nacionalnom takmičenju 4. marta, a u konkurenciji će biti 32 kompozicije.

Šta znači "ŠČ"?

Zbog neobičnog nastupa, ali i naziva pesme mnogi su zbunjeni, pa su članovi ove grupe za 24sata.hr objasnili šta znači "ŠČ".

ŠČ je s jedne strane ulaz u korene civilizacije, jer je ŠČ stara hrvatska reč, glas i slovo, barem 3.000 godina starije od prvog pisma Sumera. Za one koji nisu čuli za Sumere, ŠČ je i hiljadama godina starija od pismenosti u Srbiji, a i Čačku - rekli su za hrvatski 24sata.hr.

Kako su dalje naveli, sam "šč" po njima ima višestruko značenje.

"S druge strane, "Mama ŠČ" je društveno-političko ogledalo trenutka na više nivoa. Na primer, zašto pratioci Evrovizije vole da gledaju muškarce u haljinama i kako mi u tome možemo da im izađemo u susret?! Dalje, kakav užas može da napravi politički moron i kakve debilarije izmišljaju da se to kvazi opravda. I još dalje - ima li života posle smrti, ima li života posle ljubavi, ima li ga u svemiru, kakva je situacija po tom pitanju u Han Pijesku i tako dalje", rekli su.

Prošlogodišnja pobjednica Mia Dimšić uručila im je juče statuu Dore, a onda su oni prokomentarisali da će do Liverpula da putuju na traktoru, ali i to da moraju da stave volan na drugu stranu jer putuju u Englesku.

Komentari (1)

Goran

12.02.2023 15:51

Da li je pjesma o akciji Oluja zbog koje je na stotine tisuća Srba izbjeglo iz Hrvatske, većinom na traktorima?

Kultura