Aktuelno iz kulture

Počelo Berlinale: Crvenim tepihom prošetala Kristin Stjuart, najmlađa predsednica žirija u istoriji festivala

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

17/02/2023

-

10:26

Počelo Berlinale: Crvenim tepihom prošetala Kristin Stjuart, najmlađa predsednica žirija u istoriji festivala
Kristin Stjuart - Copyright Tanjug AP/Joel C Ryan/Invision/AP

veličina teksta

Aa Aa

Berlinski filmski festival otvoren je sinoć 73. put projekcijom američke romantične komedije "She Came to Me" sa En Hatavej i Piterom Dinklidžem u glavnim ulogama.

Žiri Berlinala ove godine predvodi glumica Kristen Stjuart (32), najmlađa predsednica u istoriji Festivala, a u konkurenciji za glavnu nagradu – "Zlatnog medveda" takmiči se 19 filmova.

Stjuart je na konferenciji za medije povodom otvaranja festivala, izjavila da joj je čast što ima priliku da "govori o nečemu čim je opsednuta".

"Nije moja odluka bila da budem ovde. Šokirala sam se kad su me pozvali. Ogromna je prilika učestvovati u isticanju prelepih stvari u vreme kada je to tako teško imati. Posao je umetnika da transformišu odvratne i ružne stvari kroz svoje telo, iz čega izlazi nešto lepše i korisnije", rekla je glumica.

Tanjug AP/Britta Pedersen/dpa via AP

 

Na "najpolitičkijem" od svih festivala prvo veče bilo je u znaku podrške Ukrajini, kao i građanskim protestima u Iranu, a prisutnima se obratio putem video poziva i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Osvrćući se na Berlinski zid koji je delio nemačku prestonicu od 1961. do 1989. na kapitalistički zapad i komunistički istok, Zelenski je rekao da sada Rusija, koja je napala Ukrajinu pre skoro godinu dana, gradi novi — figurativni — zid u njegovoj zemlji.

"Ovo je zid između slobode i ropstva", rekao je Zelenski i dodao da svet umetnosti ne može da ostane ravnodušan jer usred tišine "glas zla postaje samo glasniji i ubedljiviji".

Zelenski, bivši komičar i glumac, zauzima istaknuto mesto u filmu Šona Pena o ratu u Ukrajini "Supersila", koji će imati svetsku premijeru na Berlinalu.

U planu brojne premijere

Prvi put ove godine biće dodeljena i nagrada za serije koja će biti uručena 22. februara. 

Na festivalu koji traje do 26. februara, biće premijerno prikazan i film "Golda", Gaja Nativa, a tim povodom u Berlin dolazi oskarovka Helen Miren. U tom filmu Miren glumi bivšu izraelsku premijerku Goldu Meir za vreme Jomkipurskog rata 1973. godine.

Film se prikazuje van konkurencije, kao i drama Toda Filda "Tar", o izmišljenoj dirigentkinji Berlinske filharmonije, koji će na festivalu Berlinale imati nemačku premijeru.

Pre projekcije filma, Blanšet će zajedno sa rediteljem, svojom koleginicom Ninom Hos i filmskim kompozitoroim Hildurom Gudnadotirom (Džoker) učestvovati u razgovoru o stvaranju te nagrađivane muzičke drame.

Glumačke legende Džeraldin Čaplin i Džon Malkovič, koji glume u filmu "Seneca - On the Creation of Earthquakes", nemačkog reditelja Roberta Šventkea, takođe će na festivalu govoriti o svom radu.

Očekuje se da će crvenim tepihom prošetati i Vilijem Defo, zvezda psihotrilera "Inside", Vasilisa Katsupisa.

Glumac i reditelj Šon Pen dolazi na premijeru filma "Superpower", dok će pevač Bono biti na prikazivanju filma “Kiss the Future”, koji govori o pokušajima njegove grupe U2 da skrene pažnju javnosti na opsadu Sarajeva tokom devedesetih godina.

Režiser, producent i scenarista Stiven Spilberg će 21. februara dobiti počasnog Zlatnog medveda za životno delo.

Tim povodom na festivalu će biti prikazano nekoliko njegovih filmova, među kojima su "E.T. the Extra-Terrestrial" (E.T. vanzemaljac), špijunska drama "Bridge of Spies" (Most špijuna), snimljena u Berlinu i njegov aktuelni film "The Fabelmans" (Fabelmanovi).

U konkurenciji za "Zlatnog medveda" i jedna srpska koprodukcija

U trci za Zlatnog medveda, između ostalih je i film "Muzika" (Music) Anđele Šanelek u koprodukciji Nemačke, Francuske, Grčke i Srbije.

Reč je o filmu, delimično zasnovanom na mitu o Edipu, koji govori o usvojenom dečaku Jonu koji nikada nije upoznao svoje prave roditelje. U odraslom dobu on upoznaje Iro, čuvarku zatvora u kom odlužuje kaznu nakon tragične nesreće u kojoj je nehotice ubio svog oca.

Na festivalu publika će videti "Prošle živote" Selin Strong, koji je premijerno predstavljen na Sandens festivalu, animirani film "Suzume" Makota Šinkaija, kao i triler "Manodrome" južnoafričkog reditelja Džona Trengouva, čiji je film "Rana" otvorio festival 2017.

Biće prikazan i dugoočekivani film "Ingeborg Bachmann – Journey into the Desert" Margaret Fon Trote sa Viki Krips u ulozi austrijske pesnikinje i glumice Ingeborg Bahman.

To je prvi film čuvene nemačke rediteljke koji će se naći u takmičarskoj selekciji Berlinala, još od ostvarenja "Heller Wahn" iz 1983.

Festival u Berlinu je osnovan 1951, a od 1978. godine redovno se održava februara svake godine.

Na Festivalu u Berlinu dodeljuju se nagrade "Zlatni medved" za najbolji film, "Gran pri" žirija, kao i "Srebrni medvedi" za najboljeg reditelja, glumca, glumicu, scenario i filmsku muziku.

Od 1992. na tom festivalu se dodeljuje i nagrada "Tedi" za film koji se bavi tematikom LGBT populacije.

Komentari (0)

Kultura