Aktuelno iz kulture

Reditelj Nikita Milivojević je novi umetnički direktor Bitef festivala

Komentari

Autor: Tanjug

21/02/2023

-

14:53

Reditelj Nikita Milivojević je novi umetnički direktor Bitef festivala
Reditelj Nikita Milivojević - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Pozorišni reditelj Nikita Milivojević je na današnjoj sednici Skupštine grada Beograda imenovan za novog umetničkog direktora Bitef festivala, sopštili su iz organizacije festivala.  

Kako se navodi u saopštenju "dobio je mandat da, kroz svoju viziju Bitefa, odredi novi konept i selektuje predstave za festival".

Nikita Milivojević je jedan od vodećih srpskih pozorišnih reditelja i redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Ostvario je zapaženu karijeru kako u Srbiji tako i širom sveta. 

Režirao je u Engleskoj, SAD-u, Nemačkoj, Švedskoj, Italiji, Grčkoj, Turskoj, Kipru, Sloveniji, Makedoniji. Dobitnik je svih relevantnih pozorišnih priznanja u svojoj zemlji: nagrade "Bojan Stupica", više Sterijinih nagrada, Politikine nagrade za najbolju režiju na 31. Bitefu, nagrade kritike pozorišnog časopisa "Scena", godišnjih nagrada mnogih pozorišta i festivala (Narodnog pozorišta u Beogradu, Srpskog narodnog pozorišta, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Malog pozorišta "Duško Radović", Šabačkog pozorišta "Ljubiša Jovanović", Grada - teatara Budva...). 

Bio je direktor Bitef teatra od 2005. do 2009. i postigao brojne međunarodne uspehe u svom mandatu. 

Biografija Nikite Milivojevića predstavljena je u mnografiji "Ja ovde silazim" koja je objavljena prošle godine.

Nikita Milivojević će na mestu umetničkog direktora Bitefa zameniti Ivana Medenicu koji je na ovoj poziciji bio prethodnih sedam godina , a kome je mandat istekao u decembru prošle godine. 

Pre njega program su selektovali Anja Suša, Jovan Ćirilov, Mira Trailović. 

Podsetimo, Bitef je osnovan 1967. godine na inicijativu Mire Trailović i Jovana Ćirilova. Rastući i razvijajući se, postajao je jedan od najvećih i najvažnijih evropskih festivala. Već više od pola veka Bitef prevazilazi sve političke i kulturne barijere i uspešno ide u korak sa burnom evolucijom pozorišne umetnosti. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura