Aktuelno iz kulture

Završen 73. filmski festival Berlinale: Iznenađenja među laureatima

Komentari

Autor: Euronews

26/02/2023

-

11:34

Završen 73. filmski festival Berlinale: Iznenađenja među laureatima
Berlinale - Copyright Tanjug AP/Soeren Stache/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Od 19 filmova u konkurenciji, žiri 73. Berlinala - kojim je predsedavala Kristen Stjuart, prestižnu nagradu Zlatni medveda za najbolji film otišao je francuskom dokumentarcu "Sur L'Adamant" Nikolasa Filbera.  

 
Nakon pobede Laure Poitras prošle godine u Veneciji za njen izvanredni dokumentarac "Sva lepota i krvoproliće", čini se da veliki filmski festivali počinju da podstiču snimanje dokumentarnih filmova i daju im pažnju koju zaslužuju. Film gledaoce uvlači u jedinstveni plutajući centar za dnevni boravak koji se nalazi na reci Seni u srcu Pariza, u kojem se nalaze odrasli sa mentalnim poremećajima, upoznaje nas sa pacijentima i negovateljima, koji pronalaze način da budu zajedno. 
 
Nijedan od anima filmova, kao što je fantastični "Suzume" ili  "Totem" Lile Aviles nisu bili u izboru za osvajanje glavne nagrade, piše Euronews.

Roter Himel (Afire) Kristijana Petzolda je osvojio Srebrnog medveda, nagradu velikog žirija, a nakon ove pobede usledio je gromoglasni apluz jer je ova drama bila jedan od favorita ove godine. 

Srebrni medved, Nagrada žirija otišla je filmu "Mal Viver" Žoao Kanjioa, dok je nagradu za najbolju režiju dobio Filip Garel za "Veliku kočiju" (Plug). 

profimedia

 

 

Nagradu za najbolju glavnu ulogu dobila je Sofia Otero za "20.000 Especies De Abejas" (20.000 vrsta pčela).  Mlada Otero igra osmogodišnjeg dečaka koji pati jer ga ljudi stalno oslovljavaju kao dečaka, a zapravo se identifikuje kao devojčica.

profimedia

 

 

U ovom filmu Estibalize Uresole Solaguren Otero je pojavljuje prvi put pred kamerama. 

Nagrada za najbolju sporednu ulogu otišla je Tei Ehre za ulogu u nemačkom filmu "Bis Ans Ende Der Nacht" (Do kraja noći). Sam film važi za jedan od najslabijih i nepotrebno je zamršen. Utisak koji ostaje je da su glumačke nagrade više za reprezentaciju, a ne za celokupni kvalitet izvedbe. 
 
Srebrni medved za najbolji scenario pripao je filmu "Muzika" Anđele Šanelec. Ovo se smatra čudnim izborom. Fiml predstavlja preradu mita o Edipu koja je istovremeno fascinantna, ali neuhvatljiva. 

Srebrni medved za izuzetan umetnički doprinos otišao je u ruke Helene Louvart za film "Disco Boy".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura