Aktuelno iz kulture

Reditelj filma "Parazit": Mnogi od nas žele da budu bogati, ali mislim da je u svima, pre svega, strah od siromaštva

Komentari

Autor: Variety

08/07/2021

-

12:17

Reditelj filma "Parazit": Mnogi od nas žele da budu bogati, ali mislim da je u svima, pre svega, strah od siromaštva
Reditelj filma "Parazit": Mnogi od nas žele da budu bogati, ali mislim da je u svima, pre svega, strah od siromaštva - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Reditelj Bon Džo Ho se vratio u Kan, nakon što je iz tog grada 2019. godine poneo prestižnu Zlatnu palmu za film "Parazit". 

"Nisam imao pojma da će 'Parazit' biti takav svetski hit. Njegov uspeh je daleko prevazišao moja očekivanja, iako sam ga napravio baš na način na koji to obično radim. To me nije promenilo. Mislim, pogledajte me, isti sam", rekao je Bon kanskoj publici, koja ga je pozdravila ovacijama.

On je trenutno deo tima koji radi na seriji "Parazit" inspirisanoj višestruko nagrađivanim filmom, koja se bavi klasnim nejednakostima u Južnoj Koreji.

"Tema je i dalje aktuelna svuda. Mnogi od nas žele da budu bogati, ali mislim da je, pre svega, u svima strah od siromaštva. Uključen sam u HBO adaptaciju 'Parazita'. Biće to crna komedija. Blisko sarađujem sa scenaristom Adamom Mekejem, a ovog puta dajem savete kao producent", rekao je reditelj za Varajeti.

Bon je ispričao da već tri godine radi na svom sledećem filmu, koji će biti animiran. 

"Inspirisan je nekom knjigom koju je moja žena donela kući. U njoj su slike morskih stvorenja koje su neverovatne. Posle toga, moja mašta je preuzela stvar", kaže on.

Reditelj je počeo da se bavi kinematografijom nakon što je završio studije sociologije. 

"Iskreno, bio sam loš student i jedva da mogu da pročitam beleške iz tih dana", kaže on.

Bo se podsetio i svog drugog filma "Sećanja na ubistvo", koji je snimio po istinitom događaju.

"'Sećanja na ubistvo' snimio sam 17 godina nakon stvarnih događaja, pa sam se dao u istraživanje. Intervjuisao sam sve koje sam mogao: detektive, lokalne novinare, ali je jedna osoba pobegla - sam ubica. Uvek sam se pitao kako je izgledao, kakvo mu je bilo lice. Bio sam toliko opsednut da je počeo da mi se pojavljuje u snovima", rekao je Bong. 

Ubica je uhvaćen 16 godina kasnije.

"Mnogi su se pitali da li je gledao moj film. Neki su rekli da ga je gledao mnogo puta, a jedan policajac mi je rekao da ga je ubica gledao i da je smatrao da je film osrednji", rekao je reditelj.

Bonova majka imala je fobiju od bakterija i brinula se da će se neko od njeno četvoro dece razboleti, ako ode u bioskop. Srećom, to ih nije sprečilo da idu. Reditelj se seća kako je kao mali gledao filmove "Pasje popodne" i "Moje pesme moji snovi", koji su ga potpuno zamađijali. Zato smatra da se iskustvo gledanja filmova na striming servisima i u bioskopu, ne može porediti.

"U bioskopu ne možete pritisnuti pauzu. Film nam se čak i malo nameće. Publika počinje da uranja u iskustvo filma", smatra Bon.

"Gledao sam Skorsezeovog 'Irca' u bioskopu u Koreji. Bilo je zaista sjajno. Onda sam sreo samog Skorsezea kasnije u Los Anđelesu i on mi je rekao kako je njegov doktor gledao taj film preko striminga po malo - svaki dan po 15 minuta", prisetio se reditelj.

Ali prema njegovom mišljenju, "ironično" je to što striming platforme zapravo podržavaju snimanje filmova.

"Snimanje 'Irca' finansirao je Netfliks, nakon što su ga odbili svi drugi studiji. Isto je i sa mojim filmom 'Okja'", kaže Bon.

Zanimljivo je da je "Okja" jedan od nekoliko Netfliksovih filmova koji su se našli u takmičarskom programu Kanskog festivala 2017. Godinu dana kasnije, festival je zabranio učešće filmova iz produkcije striming servisa u glavnom takmičarskom programu.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura