Aktuelno iz kulture

Odabrano svih šesnaest finalista "Pesme za Evroviziju"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/03/2023

-

23:59

Odabrano svih šesnaest finalista "Pesme za Evroviziju"
Odabrano svih šesnaest finalista "Pesme za Evroviziju" - Copyright Screenshot/RTS

veličina teksta

Aa Aa

Konačno je poznato svih 16 finalista domaćeg takmičenja Pesma za Evroviziju čiji će pobednik biti predstavnik Srbije u Liverpulu ove godine.

Tokom druge polufinalne večeri petočlani stručni žiri je zajedno sa glasovima publike odabrao još osam kompozicija, koje će se zajedno sa prvih osam finalista takmičiti u finalu 4. marta s početkom u 21h i u direktnom prenosu na RTS.

Kao i prethodne večeri festivala "Pesma za Evroviziju", glasalo se po evrovizijskom principu - 50 odsto glasova je od stručnog žirija i 50 odsto glasova od TV publike.

Predstavljamo vam novih osam finalista "Pesme za Evroviziju":

Hurricane - Zumi zimi zami

muzika: Nemanja Antonić
tekst: Ivan Vukajlović, Lena Kuzmanović
aranžman: Nemanja Antonić

Nadia - Devojka tvog dečka

muzika: Konstantin Arsić, Aleksa Vučković, Nađa Terzić

tekst: Nađa Terzić
aranžman: Konstantin Arsić, Uroš Milkić, Nađa Terzić

Filarri - Posle mene

muzika: Teodora Pavlovska
tekst: Miloš Janošević
aranžman: Marko Gluhaković

Zejna - Rumba

muzika: Nikola Burovac
tekst: Miloš Roganović
aranžman: Darko Dimitrov

Frajle - Neka neka

muzika: Nataša Mihajlović

tekst: Nataša Mihajlović, Nevena Buča
aranžman: Ivan Kovačević

Dzipsii - Greh

muzika: Rap Gorilla, Dzipsii
tekst: Dzipsii, Rap Gorilla
aranžman: Rap Gorilla

Gift - Liberta

muzika: Gift
tekst: Jovan Matić
aranžman: Gift

Duo Grand - Viva la Vida

muzika: Ninoslav Ademović, Goran Ratković Rale

tekst: Goran Ratković Rale, Branislav Glušac
aranžman: Goran Ratković Rale, Branislav Glušac

Ko sve ide u finale "Pesme za Evroviziju"?

Novih osam finalista pridružiće se na sceni "Pesme za Evroviziju" izvođačima koji su se plasirali u završicu takmičenja u prvoj polufinalnoj večeri 1. marta, a to su: Nađa ("Moj prvi ožiljak na duši"), Princ ("Cvet sa Istoka"), Filip Baloš ("Novi plan drugi san"), Luke Black ("Samo mi se spava"), Empathy Soul Project ("Indigo"), Stefan Shy ("Od jastuka do jastuka"), Boris Subotić ("Nedostupan") i CHEGI & Braća Bluz Bend ("Svadba ili kavga").

Žiri je obe večeri glasao tako što je izabrao 10 pesama kojima je dodelio tradicionalne evrovizijske poene 1—8, 10 i 12. Na osnovu zbira poena pet članova žirija rangirale su se pesme tako da ona s najvećim zbirom dobije 12 poena.

Publika je glasala putem telefona, a za to je imala 15 minuta. S jednog broja telefona bilo je moguće glasati najviše 20 puta. Pesma koja je dobila najviše glasova, dobila je 12 poena.

Voditelji programa iz Studija 8 ponovo su bili TV lice Dragana Kosjerina i glumac Milan Marić, dok su uključenja iz grin-ruma u Studiju 9 voditi voditelji Kristina Radenković i Stefan Popović.

U Liverpulu nastupa 37 zemalja

Na 67. "Pesmi Evrovizije" koja se održava u Liverpulu od 9. do 13. maja 2023. godine učestvovaće takmičari iz 37 država. Evropska radiodifuzna unija odlučila je da, zbog bezbednosne situacije umesto prošlogodišnjeg pobednika Ukrajine, takmičenje organizuje Velika Britanija.

Promo/eurovision.tv

 

Osim Velike Britanije i Ukrajine, koje su domaćini takmičenja, predstavnike u Liverpul šalju i Azerbejdžan, Albanija, Australija, Austrija, Belgija, Gruzija, Grčka, Danska, Estonija, Izrael, Irska, Island, Italija, Jermenija, Kipar, Letonija, Litvanija, Malta, Moldavija, Nemačka, Norveška, Poljska, Portugalija, Rumunija, San Marino, Slovenija, Srbija, Finska, Francuska, Češka, Holandija, Hrvatska, Švajcarska, Švedska i Španija.

U odnosu na ovogodišnje takmičenje u Torinu, sledeće godine neće učestvovati predstavnici Bugarske, Severne Makedonije i Crne Gore.

Direktno u finalu će, osim Velike Britanije i Ukrajine, učestvovati i Italija, Nemačka, Francuska i Španija, a preostala 31 zemlja će se za plasman u finale boriti u jednom od dva polufinala.

"Radujemo se što ćemo sledećeg maja ugostiti učesnike iz svih 37 zemalja u Liverpulu, gradu popa. Takmičenje sledeće godine obećava da bude posebno i upravo naporno radimo sa Bi-Bi-Sijem da obezbedimo da hiljade miliona gledalaca uživaju u najboljoj 'Pesmi Evrovizije' dosad, sa Ukrajinom u srcu takmičenja", rekao je ranije izvršni supervizor takmičenja Martin Osterdal.

Komentari (0)

Kultura