Aktuelno iz kulture

Skromni dom iz brazilske favele proglašen "kućom godine" na dodeli priznanja prestižnog arhitektonskog magazina

Komentari

Autor: Euronews

06/03/2023

-

22:19

Skromni dom iz brazilske favele proglašen "kućom godine" na dodeli priznanja prestižnog arhitektonskog magazina
Skromni dom iz brazilske favele proglašen "kućom godine" na dodeli priznanja prestižnog arhitektonskog magazina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na prvi pogled, ova kuća liči na desetine drugih koje su "načičkane" jedna do druge u brazilskim favelama. Međutim, skromni dom umetnika Kdua dos Anžusa od 66 kvadratnih metara, proglašen je "kućom godine" na prestižnom takmičenju u arhitekturi.

Portal ArchDaily odao je priznanje kući koju je u Anglomerado da Sera faveli, jednom od naselja grada Belo Horizonte.

Kućica je na takmičenju za "kuću godine" nadmašila mnogo luksuznije domove iz Indije, Meksika, Vijetnama i Nemačke.

"Ponosan sam što je moja kuća osvojila ovu nagradu, jer većina vesti o favelama tiče se nasilja i građevina uništenih u klizištima. Danas je moj dom na vrhu sveta", rekao je Kdu dos Anžus. 

profimedia

 

Kuća je izgrađena na maloj parceli koju je Anžus kupio 2017. godine i dobija mnogo prirodne svetlosti kroz horizontalno postavljene prozore i veliku terasu.

"Dizajn kuće predstavlja konstruktivni model koji upotrebljava materijale tipične za favele uz brigu o osvetljenju i ventilaciji, što za rezultat ima prostor izvanrednog kvaliteta", stoji na sajtu ArchDaily.

Za Dos Anžusa, koji je osnovao i kulturni centar u svom naselju, nagrada nosi poseban značaj.

"Znam da moja kuća nije najotmenija na svetu, ali je dobro izgrađen 'ćumez'", našalio se vlasnik. 

Dos Anžus živi u kući od 2020. godine sa dva psa, mačkom i više od 60 biljaka. 

profimedia

Dos Anžus je čak istetovirao projekat kuće na ruci

"Imamo jedva 66 kvadrata, ali ovde organizujem žurke za gotovo 200 ljudi. Ono što su arhitekte uradile je čista magija", rekao je ponosni vlasnik.

San iz detinjstva

Kuća je delo "Levante" arhitektonskog kolektiva, koji projektuje besplatno ili uz minimalnu naplatu za stanovnike favela. 

Nagrađena građevina podseća na komšijske, ali je zbog specifičnog slaganja cigli bolje izolovana i čvršća od ostalih. 

Gradnja je trajala osam meseci i zahtevala mnogo rada, jer su cigle postavljane uspravno, umesto horizontalno.

profimedia

 

"Zidari su bili besni, jer im je takvo postavljanje cigala uzimalo mnogo vremena", rekao je Fernando Makulan, glavni arhitekta projekta. 

"Takođe smo imali poteškoća da prenesemo materijale uz stepenice. To je poslednja kuća u sokaku i morao sam mnogo da plaćam radnike koji su ih nosili", dodao je Makulan ističući da vijugavim i uskim ulicama favela vozila teško mogu da prođu.

Izvođenje radova koštalo je samo 150.000 reala, odnosno oko 30.000 evra, a investicija se isplatila na više načina. Ne samo da je kuća dobila međunarodno priznanje, nego je i Dos Anžusu pomogla da ostvari svoj dečiji san.

"Kad sam bio dečak, živeo sam u skromnoj, loše izolovanoj sobi. Jednom me je čak ubo škorpion. Ova nagrada je za mene velika pobeda", zaključio je umetnik.

Komentari (0)

Kultura