Aktuelno iz kulture

Posle "osjećajnika" i "smećnjaka" Hrvatska opet bira najbolje nove reči: Znate li šta su "dimojavnik" i "znojilište"?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

09/03/2023

-

20:33

Posle "osjećajnika" i "smećnjaka" Hrvatska opet bira najbolje nove reči: Znate li šta su "dimojavnik" i "znojilište"?
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 15 reči koje su ušle u uži izbor ovogodišnjeg takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč, koja će biti proglašena na svečanosti 11. marta, a među njima se izdvajaju novi termin za detektor dima ("dimodojavnik") i saunu ("znojilište").

Ovog puta čak 385 kandidata želelo je da doprinese obeležavanju Dana hrvatskog jezika i predložilo  je 538 novih hrvatskih reči na sada već tradicionalnom takmičenju za nagradu koja nosi ime dr Šretera.

Pobedničku reč odabraće Povjerenstvo odnosno Komisija časopisa "Jezik" kojim predsedava Sanda Ham, glavna urednica časopisa. 

Autor pobedničke reči dobiće nagradu u iznosu od 600 evra, autor drugoplasirane reči 400, a trećeplasirane 200 evra. 

Uži izbor za najbolju novu hrvatsku reč

Za priznanje koje se dodeljuje od 1993. godine, takmiče se sledeće reči:

1. Bakroza  - hepatolentikularna degeneracija ili Vilsonova bolest, genetički poremećaj koji nastaje nakupljanjem bakra u tkivima

2. Dimodojavnik - detektor dima
3. Izazor - retrovizor
4. Javnozborac/javnozborstvo  - PR, predstavnik za odnose s javnošću
5. Krugotok  - kružni tok
6. Obrubnik - lajsna
7. Odricajnica - izjava o odricanju od odgovornosti, disclaimer
8. Otpadalište - Prostor za odlaganje otpada, deponija
9. Prestrujnik  - Strujni adapter
10. Pridatak - plug-in, priključak, dodatna komponenta
11. Prijevodnici - titlovi
12. Prikaznik  - displej
13. Šećerice  - biljke od kojih se proizvodi šećer
14. Zaključaj - lokdaun
15. Znojilište  - sauna

Znate li šta su društvostaj, obustavka ili velepošast?

U Hrvatskoj se jezik već godinama obogaćuje novim rečima, kako bi se izbegla upotreba anglicizama i drugih tuđica koji su u eri interneta sveprisutni.

profimedia

 

Tako je od početka pandemije na adresu časopisa "Jezik" stiglo mnogo predloga za nove reči koje su od 2020. bile u čestoj upotrebi, pa je tako respirator postao "dišnik", providne akrilne ploče za zaštitu radnika na šalterima nazvane su "kihobranima", a u konkurenciji su bile i "društvostaj" ili "obustavka" (lokdaun), kao i "velepošast" (pandemija).

Smišljanje novih reči u Hrvatskoj ima dugu tradiciju, pa je na prvoj održanoj dodeli nagrada 1993. pobedu odneo autor reči suosnik, koja označava koaksijalni kabl, dok su drugo mesto delili "strojevina" i "očvrsje" (računarski hardver). 

Od 1994. u umesto džekpota, Hrvati dobijaju "velezgodnjitak", policiji na uvid pružaju "osobnicu" (lični dokument), a oprano posuđe stavljaju u "ocjeđivač". Ležeći policajac 2006. godine postao je "uspornik", kružni tok "raskružje", a kontejner "smećnjak".

U susednoj zemlji se osetljivi ekran mobilnih telefona (touch screen) zove "dodirnik", tipfeler "Zatipak", a emotikon u porukama "osjećajnik" zahvaljujući ovakvim takmičenjima.

"Pa nismo toliko mali i jadni da ne možemo izmisliti svoje reči"

Na čelu žirija je i ove godine Sanda Ham, glavna urednica časopisa "Jezik", koja je u intervjuu za hrvatsku televiziju Z1 prošle godine objasnila da je njihovo takmičenje prvenstveno usmereno na pronalaženje zamene nepotrebnim anglicizmima.

"Tim engleskim rečima ništa ne nedostaje i one su u upotrebi u svakodnevnom govoru. Ali ako pokušate tuđice da zamenite hrvatskim rečima, to znači da postoji odgovornost i zrelost među hrvatskim govornicima koji su svesni da ne možete svoj jezik obogaćivati anglicizmima, nego možete svoj jezik obogaćivati hrvatskim rečima. Ističete tvorbene mogućnosti hrvatskog jezika, osećate ponos kada vidite kako hrvatski jezik može izreći sve ono što i svaki drugi svetski jezik. Pa nismo toliko mali i jadni da ne možemo izmisliti svoje reči", rekla je prof. Ham.

Ona je ispričala da je nekoliko reči iz njihovog takmičenja ušlo u širu upotrebu, među kojima su "uspornik" (ležeći policajac), "proširnica" (stent), "osjećajnik" (emotikon), "sebić" (selfi) i tako dalje.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu