Aktuelno iz kulture

Komemoracija povodom smrti Tanasija Uzunovića 18. marta u Narodnom pozorištu

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2023

-

13:23

Komemoracija povodom smrti Tanasija Uzunovića 18. marta u Narodnom pozorištu
Tanjug/Rade Prelić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Komemoracija povodom smrti glumca Tanasija Uzunovića biće održana u subotu, 18. marta u Narodnom pozorištu, nakon čega će dramski umetnik biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, saopšteno je iz nacionalnog teatra.

Komemorativni skup Tanasiju Uzunoviću, koji je preminuo 10. marta u 81. godini, počeće u subotu u 11 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Glumac će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u 14.30 časova, a opelo će početi u 14 sati.

Uzunović je rođen u Nišu 1942. godine, a glumu je studirao na Akademiji za pozorište, film i televiziju u Beogradu.

Član Jugoslovenskog dramskog pozorišta postao je 1967, da bi od 2002. bio u stalnom angažmanu u Narodnom pozorištu u Beogradu, a penzionisao se 2005. godine.

U pozorištu je ostvario brojne upečatljive uloge od Hamleta u istoimenom Šekspirovom komadu i Kasija u "Otelu", preko Razumihina u "Zločinu i kazni" i Verhovenskog u "Zlim dusima" Dostojevskog, do Zarije Vučića u "Velikoj drami" Siniše Kovačevića.

Igrao je i u predstavama "Tri sestre", "Ruženje naroda u dva dela", "Nižinski", "Derviš i smrt",  "Kanjoš Macedonović",  "Henri VI" i drugima.

Uzunović je ostvario više zapaženih uloga u televizijskim dramama i fimovima kao što su  "Koraci kroz maglu", "Jad", "Devojački most", "Leptirica", "Trener", "Čovek koga treba ubiti", "Šta je s tobom Nina?", "Lager Niš", "Atoski vrtovi", "Kosovski boj" i "Sabirni centar".

Igrao je u brojnim serijama kao što su "Gorki plodovi", "Moj rođak sa sela", "Miris kiše na Balkanu", "Poslednja audijencija", "Tragom Karađorđa", "Aleksa Šantić" i "Povratak otpisanih".

Bio je dobitnik više nagrada, među kojima se posebno izdvajaju Oktobarska i Sterijina nagrada i  Pečat Narodnog pozorišta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura