Aktuelno iz kulture

Preminuo glumac Tanasije Uzunović

Komentari

Autor: Tanjug

10/03/2023

-

13:15

Preminuo glumac Tanasije Uzunović
Tanjug/Rade Prelić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Pozorišni i televizijski glumac Tanasije Uzunović preminuo je danas u Beogradu u 81. godini života na klinici za urgentnu medicinu VMA.

Uzunović je srpski glumac i unuk brata Nikole Uzunovića, nekadašnjeg predsednika Vlade Kraljevine Jugoslavije.

Rođen je u Nišu 1942. godine. Pozorišnu akademiju završio je u klasi profesorke Ljiljane Krstić.

Igrao je na beogradskim, novosadskim i niškim scenama. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu je od 1967. godine. Ostvario je više uloga u televizijskim dramama. Igrao je u filmovima: "Koraci kroz maglu", "Jad", "Devojački most", "Trener", "Čovek koga treba ubiti", "Šta je s tobom, Nina?", "Lager Niš", "Atoski vrtovi", "Sabirni centar"....

Osim u pozorištu, igrao je u preko 50 filmova i TV drama. Najpoznatiji je po ulozi Rajka Maleševića iz televizijske serije “Moj rođak sa sela”. Dobitnik je Sterijine nagrade i Oktobarske nagrade grada Beograda.

Jednu od poslednjih uloga imao je u domaćoj seriji "Južni vetar".

Ženio se tri puta, a iza sebe ostavio ćerku Sofiju.

Nesuđeni slikar

Tanasije Uzunović imao je veliki talenat za likovnu umetnost, a sticajem okolnosti u rodnom Nišu družio se i sa glumcima, posećivao omladinske predstave, kada ga je pozvao Rade Trifunović, obrazovan čovek snažnog talenta, ali bez glumačke akademije.

Printscreen/RTS

 

"Iako sam se 'branio' da sam čvrsto opredeljen za slikarstvo, samo mi je otresito rekao: 'Nauči tekst!' Usledila je premijera u društvu 'Abrašević' u Nišu, sjajno primljena od publike, zatim i druge predstave. Tada me primećuju sjajna profesorka Ognjenka Milićević, i na kraju, legendarni Hugo Klajn. Tako se obrem na Akademiji dramskih umetnosti. Moji su teško živeli i izdržavao sam se od stipendije", ispričao je Uzunović u jednom intervjuu za "Novosti".

Uzunović je svestan da mu je "kvazirevolucija", kako naziva komunistički prevrat, značajno odredila život. Pa ipak, kaže da ni u kojem slučaju nije gubitnik, nego dobitnik.

"Imam divnu porodicu, suprugu i kćer, istina, da nam nisu sve oteli bio bih dobrostojeći i, verovatno, neke stvari bi mi bile lakše u životu. Ali sam, ipak, veliki dobitnik", rekao je on.

U serijalu "Moj rođak sa sela" Uzunovića pamte kao čoveka koji jasno i precizno opisuje srpskog seljaka.

"Hteo sam da ga oslikam onako kako ga ja doživljavam. Ne kao umazanog ratara sa čačkalicom u ustima, već sam tražio da budem u tradicionalnoj, srpskoj nošnji ovog podneblja. Šta više, svakog jutra na snimanju morala je da me čeka čista, bela košulja", rekao je tada Tanasije.

Komentari (0)

Kultura