Aktuelno iz kulture

Odlazak Tanasija Uzunovića: Od "Koraka kroz maglu" do "Velike drame"

Komentari

Autor: Tanjug

10/03/2023

-

13:41

Odlazak Tanasija Uzunovića: Od "Koraka kroz maglu" do "Velike drame"
Odlazak Tanasija Uzunovića: Od "Koraka kroz maglu" do "Velike drame" - Copyright Printscreen/RTS

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Tanasije Uzunović koji je danas prmeinuo u 81. godini, uživao je veliki ugled i ostvario je brojne zapažene uloge u pozorištu, na filmu i televiziji.

Uzunović je rođen u Nišu 1942. godine, a glumu je studirao na Akademiji za pozorište, film i televiziju u Beogradu.

Član Jugoslovenskog dramskog pozorišta postao je 1967, da bi od 2002. bio u stalnom angažmanu u Narodnom pozorištu u Beogradu, a penzionisao se 2005. godine.

U pozorištu je ostvario brojne upečatljive uloge od Hamleta u istoimenom Šekspirovom komadu i Kasija u "Otelu", preko Razumihina u "Zločinu i kazni" i Verhovenskog u "Zlim dusima" Dostojevskog, do Zarije Vučića u "Velikoj drami" Siniše Kovačevića.

Igrao je i u predstavama "Tri sestre", "Ruženje naroda u dva dela", "Nižinski", "Derviš i smrt",  "Kanjoš Macedonović",  "Henri VI" i drugima.

Uzunović je ostvario više zapaženih uloga u televizijskim dramama i fimovima kao što su  "Koraci kroz maglu", "Jad", "Devojački most", "Leptirica", "Trener", "Čovek koga treba ubiti", "Šta je s tobom Nina?", "Lager Niš", "Atoski vrtovi", "Kosovski boj" i "Sabirni centar".

Igrao je u brojnim serijama kao što su "Gorki plodovi", "Moj rođak sa sela", "Miris kiše na Balkanu", "Poslednja audijencija", "Tragom Karađorđa", "Aleksa Šantić" i "Povratak otpisanih".
Bio je dobitnik više nagrada, među kojima se posebno izdvajaju Oktobarska i Sterijina nagrada i  Pečat Narodnog pozorišta.

Goncić: Otišao je sjajan glumac

Upravnik Narodnog pozorišra u Beogradu, Svetislav Bule Goncić rekao je Tanjugu povodom smrti glumca Tanasija Uzunovića, da je otišao sjajan glumac čija su uloge bile utkane u živote generacija koje su ga cenile.

"Rastužili smo se... Na takve vesti nikada nije lako reagovati. Uzunović je bio glumačka veličina koja je plenila na sceni. Bio je naš kolega i neke predstave u Narodnom pozorištu bile su prepoznatljive po njegovoj igri. Otišao je veliki glumac", rekao je Goncić. 

Upravnik Narodnog pozorišta je naglasio da će Narodno pozorište na dostojanstven način ispratiti Tanasija Uzunovića.

Tanasije Uzunović je preminuo danas u 81. godini u Beogradu.  

Komentari (0)

Kultura