Aktuelno iz kulture

Orthodox Celts, Don Antonio i Damir Imamović među izvođačima koji ovog vikenda nastupaju u Beogradu i Novom Sadu

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2023

-

16:10

Orthodox Celts, Don Antonio i Damir Imamović među izvođačima koji ovog vikenda nastupaju u Beogradu i Novom Sadu
Orthodox Celts, Don Antonio i Damir Imamović među izvođačima koji ovog vikenda nastupaju u Beogradu i Novom Sadu - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Orthodox Celts, Don Antonio, Irish Stew, Shamso69, Atheist Rap, Helem Nejse, Damir Imamović... neki su od domaćih, regionalnih i inostranih muzičara koji će održati koncerte u Beogradu i Novom Sadu do kraja nedelje.

Muzičar Don Antonio, italijanski trubadur i bivši član sastava "Sacri Cuori" sa svojim sastavom će održati koncert u beogradskom klubu "Black George" u četvrtak, 16. marta, gde će promovisati aktuelni studijski album "Colorama".

Navedeni album vraća publiku instrumentalnoj muzici, svemirskom zvuku, među italijansku filmsku muziku, američke i afričke pustinje, granica i otkačenog folklora regije Emilija-Romanja.

Čak i pre objavljivanja, muziku je preuzeo Netflix kao deo saundtreka njihove emisije "Fortune Seller: A TV Scam".

Pre nego što se svet zaustavio 2020. godine zbog pandemije korona virusa, italijanski umetnik Don Antonio (pravo ime - Antonio Gramentieri) je više od decenije bio na turneji po SAD, Velikoj Britaniji i kontinentalnoj Evropi, prvo sa grupom "Sacri Cuori", a kasnije kao Don Antonio sa pratećim bendom.

U međuvremenu, bavio se komponovanjem muzike za filmove, dokumentarce i reklame, a čak se pojavio u italijanskoj seriji "L'Alligatore".

Serijal "Wanna – Fortune Seller" je istinita priča o TV prodavačici koja je postala zvezda, a potom se našla u centru prevare koja je trajala godinama, da bi na kraju završila u zatvoru.

Don Antonio je bio zadužen za komponovanje originalne muzike za tu seriju, a u međuvremenu nekoliko pesama sa ploče "Colorama" prirodno su postale njen sastavni deo.

Izdavačke diskografske kuće "Kontra Rights" i "Pop Depresija" pozivaju na koncert muzičara Damira Imamovića u Velikoj sali Doma omladine Beograda u četvrtak, 16. marta od 20 časova.
Specijalni gost na koncertu biće mladi banjalučki muzičar i pesnik Igor Božanić.

Na prelasku sevdaha u bluz ili folka u soul, tradicije u futurizam, istorije u mitove i snova u maštanje, umetnik Damir Imamović stvorio je svoj muzički svet - moćan, uzbudljiv i prepun običnih ljudi koji se bore za sebe i svoju porodicu, prijatelje i zemlju u kojoj žive. 

Damir Imamović jedan je od najznačajnijih predstavnika sevdalijske scene Balkana. 

Almin Zrno

Damir Imamović

Odrastao je u muzičkoj porodici, prvi album snimio je još 2006. godine, a nastupao je po celom svetu – od Balkana i Evrope, preko Kine, SAD-a, Meksika, Japana i Indije. Damir Imamović u Beograd dolazi na prelasku "Singer of Tales" turneje u promociju novog albuma, a uz njega na bini će biti turski maestro Derija Tirkan iz Istanbula i slovenački kontrabasista Žiga Golob.

Igor Božanić je muzičar i pesnik iz Banjaluke, koji studira i živi u Beogradu. Muzikom se bavi od 2016. godine, a nastupao je pod scenskim - umetničkim imenom Sir Croissant.

Bend IQV - EKV Tribute posvećen stvaralaštvu bemsrtnog i neprolaznog srpskog rok benda "EKV – Ekatarina Velika" i Milana Mladenovića, posle dužeg vremena dolazi u Novi Sad 16. marta, da održi solo koncert u Domu kulture Novi Sad.

Tradicija se nastavlja: popularna rok folk grupa "Orthodox Celts" će i ove godine, po 31. put, okupiti svoju vernu publiku da u petak, 17. marta zajedno proslave irski praznik - Dan Svetog Patrika u Domu omladine Beograda i to u njihovom omiljenom koncertnom prostoru - sali "Amerikana".

"Srpski Irci" će na koncertu izvesti svima drage, dobro poznate hitove, iz svoje duge i uspešne karijere.

Uroš Žunić

 

Grupa Orthodox Celts osnovana je 1992. godine, a prvi koncert na Dan Svetog Patrika održali su 1993, pre tačno 30 godina, te nose titulu benda sa najdužom specifičnom muzičkom tradicijom u srpskom rokenrolu – Kelti su jedini bend koji od svog nastanka svake godine na isti dan održava koncert.

Prvi album "Orthodox Celts" objavili su 1994. godine. Nizali su se "The Celts Strike Again" (1996), "Green Roses" (1999), "A Moment Like the Longest Day" (2002), "One, Two" (2007) i "Many Mouths Shut!" (2017).

Slični njima bend "Irish Stew of Sindidun" sa gostima "Scordisci" održaće dva koncerta zaredom - u petak, 17. marta u Domu kulture Novi Sad i onda u subotu, 18. marta, u Centru Božidarac.
Koncerti ovog sastava su dobro poznati po razigranoj atmosferi i nesvakidašnjoj razmeni energije između benda i publike, što su dokazivali nastupima u Beogradu - Domu omladine, Beer festu, spomenutom Božidarcu, u Hali sportova.

Kao podrška će nastupiti i bend Scordisci, beogradski sastav koji svojim tvrđim zvukom predstavlja uživanje za sve ljubitelje irskog punk rocka i bendova poput Dropkick Murphy's, Flogging Molly, Rumjacks.

Od Atheist Rap-a do 

Koncert koji je prvo bio planiran za 11. februar, biće održan u petak 17. marta, reč je o pank sastavu "Atheist Rap" iz Novog Sada, u zemunskom rok klubu Fest.

Prošlo je više od dve godine od poslednjeg nastupa Ateista u ovom prostoru sa kojim su povezani višedecenijskom saradnjom.

Grupa će za ovu priliku napraviti set pesama koji će praktično biti presek njihovog celokupnog stvaralaštva.

"Retrospektivom najvećih hitova, nekim novijim pesmama, trudićemo se da vas rasplešemo pre nego što cela planeta ode u ofsajd" - poručuju momci iz benda.

Wood

 

Ovaj koncert će svojim nastupom otvoriti bend "Pet Minuta Slave", koji su takođe iz Novog Sada.

Umetnik Leonid Fedorov je jedan od najistaknutijih muzičara rok scene u Rusiji, i imaće svoj prvi koncert u Srbiji 17. marta na Velikoj sceni Doma omladine Beograda. 

U pitanju je umetnik koji ne beži od eksperimenta i prolaska kroz različite žanrove. Pored rada sa svojom grupom snima jedinstvene albume koje kritika naziva "muzikom budućnosti" i "čistom kreativnošću".

Fedorov će se na koncertu u Beogradu predstaviti sa akustičnim programom, koji će sadržati njegove solo kompozicije u solo aranžmanu, u formatu "jedan sa publikom".

Od "Glitch Records Showcase"  do Helem Nejse

Sada već tradicionalni "Glitch Records Showcase" održaće se u subotu 18.03. u Domu omladine Beograda i idealna je prilika da na jednom mestu publika uživo čuje više izvođača iz diskografske kuće Glitch Records: Manivi, Mapo Keys, Goran Gump i Weird Fishes.

Filip Bulatović (umetničko ime - Mapo Keys) će uz svoj sastav koji čine vrhunski muzičari iz Beograda izvesti autorske numere, a osim dobro poznatog programa i pesama "Mirisi u Magli" i "Ti i ja”, bend će izvesti i nekoliko numera koje će tek biti objavljene.

Manivi je do sada objavila dva albuma - "Manivi" i  "Mirror" koji je kombinacija soulful melodija i elektronske muzike. Istovremeno je i veoma zapažena sa singlovima "Niko neće znati" i "Nek izgore" .

Ekskluzivni, samostalni koncert Vedrana Pehara, poznatijeg na ovim prostorima pod umetničkim imenom Shamso 69, i lidera hrvatskog turbo folk pank benda "Brkovi", biće realizovan u subotu, 18. marta u klubu Fest.

Na ovom koncertu nastupiće uz podršku gitariste grupe Brkovi Alena Vlajnića. Publika će slušati hitove iz repertoara grupe "Brkovi" i u njegovim novim autorskim pesmama.

U Beograd u subotu, 18. marta stiže sarajevska koncertna senzacija "Helem Nejse" u klub "Zappa Baza".

Uoči koncerta objavili su duet "Ruža" sa Amirom Medunjanin, a do sad su saradnje ostvarili i sa Dubiozom kolektiv, Edom Maajkom, Markom Louisom, Letu štuke, Frenkie.

U poslednjih deset godina, Helem Nejse, koje čine Čika Gagara, Stihomir Klepić i Domaćin izgradili su se u jedno od vodećih umetničkih imena Bosne i Hercegovine. Oni su reperi, glumci, voditelji, nastupali su na festivalima širom regiona i Evrope, održali desetine samostalnih koncerata u Zagrebu, Novom Sadu, Beču, Minhenu, Skoplju.

Čarobni zvuk iz Gruzije u Domu omladine

"Mgzavrebi" je gruzijska muzička grupa nastala 2006. godine u Tbilisiju, a održaće koncert u nedelju, 19. marta u beogradskom Domu omladine.

Poruka koju njihova muzika nosi jeste da ni u kom trenutku ne treba gubiti nadu i ne posustajati pred izazovima koje život stavlja pred nas.

Muzički se može okarakterisati kao kombinacija tradicionanog i modernog; gruzijsko tradicionalno pevanje u kombinaciji sa modernim elementima i muzičkim žanrovima kreira vrlo interesantnu fuziju.

Dom kulture Novi Sad biće i dalje domaćin nastavku serijala koncerata nastupom madjarskog džez sastava "Cat in a hat bend" i NS Jam session grupe u nedelju, 19. marta.

"Babel Jazz" predstavlja niz Jazz koncerata koji ce se odrzavati u saradnji madjarskih i srpskih muzicara u Sokolskom domu - Dom Kulture u Novom Sadu.

Tročlana formacija "Cat in a hat benda" daje članovima dosta prostora za ekperimentasanje i stvaranje slobodnog Jazz zvuka, i to čini suštinu ovog benda. Repertoar se sastoji uglavnom od izvornih pesama i obrada.

Komentari (0)

Kultura