Aktuelno iz kulture

Staša Koprivica: U predstavi "Uspomene Sare Bernar" je Tanja Bošković kakvu niko nikada do sada nije video

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2023

-

11:40

Staša Koprivica: U predstavi "Uspomene Sare Bernar" je Tanja Bošković kakvu niko nikada do sada nije video
Staša Koprivica: U predstavi "Uspomene Sare Bernar" je Tanja Bošković kakvu niko nikada do sada nije video - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Uspomene Sare Bernar", o čuvenoj francuskoj glumici po tekstu Džona Marela, premijerno je odigrana 5. marta u Narodnom pozorištu u Beogradu, a igraju Tanja Bošković i Dejan Đonović.

Istakavši da se radi o "vrlo zanimljivoj i neobičnoj predstavi koja je istovremeno komedija i melodrama", rediteljka ove predstave Staša Koprivica kaže da je reč o "zanimljivom miksu žanrova".

"Ovo je Tanja kakvu niko nikada do sada nije video. Ona je poništila ono što predstavlja Bošković, tu prelepu, fantastičnu, zanosnu divu. Napravila je ciničnu, ogorčenu, beskrajno duhovitu Bernar (1844-1923), nekoliko dana pred smrt", navela je rediteljka.

Koprivica je dodala da je u pitanju "mala kamerna predstava, vrlo mobilna", i veruje da će obići region i dijasporu.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Govoreći o nedavnoj novoj postavci kultne predstave "Ne igraj na Engleze" u Beogradskom dramskom pozorištu, Koprivica je priznala da ne zna "koliko reditelja ima neobičnu priliku da uradi isti tekst, na dva različita načina, u rasponu od 15 godina". 

Koprivica je podsetila da je prve "Engleze", sa Markom Živićem (1972-2021), Danielom Sičem i Vladom Tomićem, režirala sa 23 godine i tada je predstava "neočekivano doživela ogroman uspeh". 

Prema njenim rečima, život predstave prekinula je prerana smrt Živića, ali i činjenica da su njeni junaci 35. godišnjaci, dok su Sič i Tomić "zašli u drugi uzrast".

Kad je Koprivicu direktor BDP-a Jug Radivojević pozvao da naprave obnovu predstave došli su "do zaključka da mora da se napravi kompletan rimejkl".

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Najbolje je za predstavu i za sećanje na Živića da sa novom podelom, Andrijom Kuzmanovićem, Markom Gverom i Aleksandom Radojičićem, sednemo i pristupimo tekstu kao da je juče napisan", navela je Koprivica.

Najveće iskušenje bilo je veoma malo vremena za pripremu novih "Engleza" pošto su trojica glumaca veoma zauzeti, a Koprivica je istakla da su sa malo proba uspeli da naprave dobru predstavu, ne pogledavši snimak stare.

"Mislim da rešenja iz starih 'Engleza' pripadaju toj podeli i vremenu, i ne bi bilo fer da tome nismo pristupili iz nule", zaključila je Koprivica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura