Aktuelno iz kulture

Beograd i Novi Sad domaćini najvažnijeg svetskog događaja u oblasti pozorišta za decu

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2023

-

13:26

Beograd i Novi Sad domaćini najvažnijeg svetskog događaja u oblasti pozorišta za decu
Beograd i Novi Sad domaćini najvažnijeg svetskog događaja u oblasti pozorišta za decu - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

U susret Svetskom danu pozorišta za decu i mlade koji se širom planete obeležava 20. marta, nacionalni savez pozorišta za decu i mlade Srbije (ASITE)  najavio je veliki međunarodni skup koji će se po prvi put od kada je osnovana svetska organizacija pozorišta za decu i mlade 1965. godine održati ne samo u Srbiji, već uopšte u ovom delu Evrope, saopštili su organizatori. 

Od 13. do 25. novembra na više od 10 lokacija u Beogradu i Novom Sadu okupiće se nekoliko stotina najvažnijih profesionalaca koji rade u pozorištima za decu i mlade na svim krajevima sveta, kako bi razmenili znanja i iskustva, podržali mlade umetnike, pogledali najkvalitetnije predstave za decu i mlade iz Srbije i regiona, povezali se i napravili dogovore i planove za dalji rad i saradnju.

Kultura za decu je oblast kojoj se ne posvećuje dovoljno pažnje a koja predstavlja stožer kulturnog života, zdravog društva, društva koje brine o budućim generacijama i koje uključuje sve pripadnike ravnopravno.

"Srbija je izabrana za zemlju domaćina ove važne manifestacije pre tri godine na Kongresu svetske mreže pozorišta za decu i mlade takoreći jednoglasno, čime je ovdašnjoj sceni ukazana velika čast, ali i odgovornost", saopštili su organizatori.

Program koji nacionalni Savez pozorišta za decu i mlade ASITEŽ Srbije priprema obuhvatiće 20 najboljh pozorišnih predstava za decu i mlade iz naše zemlje i regiona, konferenciju "Pravo dece i mladih na kulturu: 10 godina posle", skup posvećen scenskom dizajnu i novim tehnologijama u pozorištu za decu i mlade, rezidencijalni program za 20 mladih umetnika posebno odabranih na konkursu, brojne radionice, izložbe, predavanja i druge programe.

"Ove godine savez obeležava jubilej - 20 godina od osnivanja, i ne postoji bolji način da se ovaj važan datum obeleži nego ovako velikim događajem kao što će biti 'Prekretnica'", izjavila je Milena Depolo, dramaturškinja pozorišta "Boško Buha" koja je deo Programskog odbora "Prekretnice".

"Prekretnica" se realizuje uz podršku Ministarstva kulture, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Sekretarijata za kulturu grada Novog Sada, Kongresnog biroa Turističke organizacije Srbije, Francuskog instituta, Evropske unije kroz program "Kreativna Evropa", Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO pri Ministarstvu spoljnih poslova, Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i drugih institucija i donatora.

Komentari (0)

Kultura