Aktuelno iz kulture

Preminula Dubravka Ugrešić, prva žena dobitnica Ninove nagrade i kandidatkinja za Nobela

Komentari

Autor: Tanjug / Euronews Srbija

17/03/2023

-

15:40

Preminula Dubravka Ugrešić, prva žena dobitnica Ninove nagrade i kandidatkinja za Nobela
Preminula Dubravka Ugrešić, prva žena dobitnica Ninove nagrade i kandidatkinja za Nobela - Copyright Prinskrin/Youtube/OU Outreach Video & Media Services

veličina teksta

Aa Aa

Dubravka Ugrešić, hrvatska književnica, naučnica i publicistkinja preminula je danas u Amsterdamu u 73. godini, u krugu prijatelja i porodice, potvrdio je zagrebački Multimedijalni institut, javljaju hrvatski mediji.

Ugrešić je rođena 1949. godine u Kutini u Hrvatskoj.

Književnost je završila na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a dvadesetak godina je radila u Institutu za nauku o književnosti pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Devedesetih pisala je protiv rata, nacionalizma i etničke mržnje (tekstovi su kasnije sakupljeni u zbirci "Kultura laži"), zbog čega je u javnosti i medijima proglašena narodnim neprijateljem. Tih godina, bila je primorana da napusti Hrvatsku, nakon čega nekoliko godina provodi u Nemačkoj, potom u SAD, a od 2001. u živi u Amsterdamu.

Dobitnica je nekoliko međunarodnih književnih nagrada među kojima je takozvani "američki Nobel" – Međunarodna nagrada za književnost "Neustadt", Austrijska nagrada za evropsku književnost, nagrade za eseje "Jean Améry". Domaća nagrada koje je Ugrešić osvojila jeste „Meša Selimović“, a izdvaja se i kao prva žena koja je dobitnica Ninove nagrade za roman godine 1988. godine.

Ugrešić je autorka mnogih dela, a neka od njih su: "Poza za prozu", "Štefica Cvek u raljama života", “Život je bajka", "Forsiranje romana-reke", "Američki fikcionar", "Kultura laži", "Muzej bezuvjetne predaje", "Zabranjeno čitanje", "Ministarstvo boli", "Nikog nema doma", "Baba Jaga je snijela jaje", "Lisica", "Doba kože"…

Komentari (0)

Kultura