Aktuelno iz kulture

Euronews Srbija na snimanju nastavka kultne serije "Složna braća": U ovoj kafani svi i dalje pokušavaju svakog da prevare

Komentari

Autor: Staša Rosić

09/07/2021

-

19:19

Euronews Srbija na snimanju nastavka kultne serije "Složna braća": U ovoj kafani svi i dalje pokušavaju svakog da prevare
Euronews Srbija na snimanju nastavka kultne serije "Složna braća": U ovoj kafani svi i dalje pokušavaju svakog da prevare - Copyright ETM produkcija / Ana Apostolović

veličina teksta

Aa Aa

Ekipa Euronews Srbija posetila je lokaciju na kojoj se snima snimanje nastavka čuvene serije "Složna braća" koja će se ove jeseni prikazivati na Superstar televiziji.

Iako je reč o Lipovačkoj šumi, ni guste krošnje hrastova nisu mogli da ublaže vrelinu julskog dana, dok se pod njima u platnenim ljuljaškama i lejzi begovima odmarala ekipa iz serije.  Drveni putokaz nadomak njihovog kampa, koji pokazuje udaljenost do Vatikana, Moskve i Istanbula, jednom stranom uperen je u crvenu fasadu jednospratnice, na kojoj plavim neonskim slovima piše "Složna braća".

ETM produkcija / Ana Apostolović

 

Reč je o istoj onoj kafani u kojoj su svi "pošteni globalno", ali je u njoj sada sasvim nova ekipa, a minsko polje raščistio je "Đani Co." od donacija Vlade Norveške. Tu je i solarni punjač za mobilne telefone "donacija Japana" i neizostavna mešalica za popravke oko kafane, za koje je ponovo zadužen Čorba.

Nekst đeneration

Neposredno nakon okončavanja razornog rata na prostoru bivše Jugoslavije, urnebesne dogodovštine stanovnika "ničije zemlje" na tromeđi između Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske u seriji "Složna braća" bile su kao hladan oblog posle informativnih programa koji su dizali temperaturu i pritisak gledaocima ispred malih ekrana.

A zbilja je često apsurdnija od mašte, pa su tako akteri "Složne braće" seriju snimali dok je rat još besneo na našim prostorima.

"Nije bilo ni malo zabavno. Bilo je teško raditi u tom ludilu pod velikim pritiskom", rekao je novinarima dr Nele Karajlić, koji je potpisivao režiju i nosio nekoliko uloga kultne serije.

On je sa novom, ali i malobrojnom "starom" ekipom, trenutno u hladu Lipovačke šume, gde se snimaju neke od scena nove serije "Složna braća - Nekst đeneration" i sada se, kako kaže, smeje više nego i na jednom drugom snimanju u svojoj karijeri.

Nastavak prati realan tok vremena, 26 godina nakon što su u finalu originalne serije, u eksploziji ispred kafane život izgubili Fiko, Miljenko, Manjina, Čenga, Zoki i Kecman.

Čorba, revnosni čuvar parkinga, kog igra maestralni Nikola Pejaković, takođe je bio u eksploziji, ali je nekim čudom preživeo.

"Ja se pojavljujem u istoj ulozi u kojoj sam bio, to je jedino bilo i logično. Ja mislim da sam jedini lik koji se vratio. Možda će biti nekih iznenađenja, ali za sad je tako", kaže nam Nikola Pejaković, tokom zasluženog odmora tokom pauze između snimanja scena.

Reditelj Milorad Milinković ga ispravlja i dobacuje: "I Nana!"

Zub vremena očigledno nije uticao samo na čuvenu Nanu, koju i u nastavku igra Darko Ostojić, budući da je Čorba sada u potpunosti naš savremenik. Zreliji je, nosi bradu i ima svoj Jutjub kanal na kom objavljuje događaje iz kafane.

Na neki način, vraća se i lik Fikinog sina Kemice, koji je u seriji bio samo glas koji se meša u telefonske veze, a sada ga je otelotvorio Marko Gvero.

ETM produkcija / Ana Apostolović

 

Pored njih, u seriji igraju Nataša Ninković, Rale Milenković, Andrija Kuzmanović, Nenad Okanović, Ljubiša Savanović i mnogi drugi.

Ovu verziju odlikuju mirnodopski uslovi, ali se u odnosima likova ništa nije bitno izmenilo. Iako je o samom zapletu serije malo toga poznato, Milinković kaže da "svi i dalje pokušavaju svakog da prevare, uspevši na kraju jedino da prevare sami sebe".

Scenario i ovoga puta potpisuje dr Nele Karajlić, uz Srđana Jankovića.

Celovečernja zabava

Nova verzija se po pitanju forme razlikuje po tome što je, i pored linearnosti radnje tokom cele serije, svaka od dvanaest 55-minutnih epizoda samostalna i dramaturški zaokružena celina.

Ona je ujedno postala i simbol novog početka jedne nove generacije, koja uprkos zubu vremena nije puno odmakla od svojih prethodnika. Međusobni odnosi pripadnika "različitih naroda i narodnosti" koji su okosnica same priče i dalje su isprepletani njihovim različitim interesima, koji ih i ovaj put dovode u raznolike groteskne situacije.

Neobične zgode i nezgode posetilaca ove nepodeljene teritorije imaćemo priliku da gledamo u jesenjoj programskoj šemi na Superstar televiziji i na nekoj od televizija sa nacionalnom frekvencijom. 

Komentari (0)

Kultura