Aktuelno iz kulture

Džinovske umetničke instalacije u Hongkongu "zabrinule" stručnjake za feng šui

Komentari

Autor: ArtNet

21/03/2023

-

08:16

Džinovske umetničke instalacije u Hongkongu "zabrinule" stručnjake za feng šui
Džinovske umetničke instalacije u Hongkongu "zabrinule" stručnjake za feng šui - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuski umetnik "JR" napravio je monumentalne instalacije u Hongkongu koji mart slavi kao Mesec umetnosti. Međutim, njegova instalacija koja prikazuje skakača u skoku uvis privukla je kritike nekoliko proročica i konsultanata za feng šui, koji smatraju da će njegovo delo doneti "lošu sreću". 

Instalacija pod nazivom "Divovi: Ustajanje" postavljena je uoči Art Bazela u Hongkongu, koji počinje 21. marta. Reč je o instalaciji 12x12 metara, koju je poručio šoping centar "Harbour City" i biće izložena do 23. aprila u Viktorija luci. 

"Džinovska instalacija predstavlja predimenzioniranu skakačicu u vis koja lebdi u vazduhu uz legendarnu Viktorija luku. Sportistkinja kao da skače sa i uživa u osećaju slobodnog pada", stajalo je u medijskom saopštenju. 

Instalacija je postavljena na skelama napravljenim od bambusa, što je ukazuje na tradiciju grada. 

Međutim, feng šui stručnjaci smatraju da to umetničko delo više liči na osobu koja je skočila sa zgrade i pala na skelu i zbog toga predstavlja "lošu sreću". 

profimedia

 

Reakcije pojedinih stručnjaka izazvala je ranije i instalacija američkog umetnika Kausa pod nazivom "Kaws: Holiday", koja prikazuje džinovsku skulpturu na naduvavanje, koja pluta na leđima sa precrtanim očima, kao da je mrtva. 

Fengšuisti, koji Viktorija luku vide kao "rezervoar sreće" Hongkonga, tu skulpturu videli su kao loš predznak. 

Inače, feng šui je drevna kineska veština stvaranja harmonije između ljudi i njihovog okruženja, kako bi se podstakao pozitivan tok energije ili donela sreća, a u Hongkongu je zastupljen, kako u osmišljavanju enterijera, tako i u arhitekturi. Oni koji ne veruju u ovu drevnu veštinu, kritikuju je kao sujeverje.

Komentari (0)

Kultura