Aktuelno iz kulture

Vini Pu žrtva cenzure u Hongkongu: Kineska publika neće moći da gleda novi horor zasnovan na dečjim knjigama

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2023

-

15:57

Vini Pu žrtva cenzure u Hongkongu: Kineska publika neće moći da gleda novi horor zasnovan na dečjim knjigama
Vini Pu žrtva cenzure u Hongkongu: Kineska publika neće moći da gleda novi horor zasnovan na dečjim knjigama - Copyright Tanjug AP/Fathom Events via AP

veličina teksta

Aa Aa

Honkonška premijera horor filma ''Vini Pu: Krv i med'' koja je trebalo da se održi ove nedelje, otkazana je, objavila je distributerska kuća Pilars Entertejnment.

U najnovijoj filmskoj adaptaciji, Vini Pu i Praslin pretvaraju se u krvoločne ubice koje terorišu grupu studenata i odraslog Kristofera Robina kada se pet godina nakon odlaska na koledž vrati u Šumu od sto hektara i mada je zabavila stanovnike većeg dela planete, kineska publika joj neće dati šansu.

Naime, lik plišanog medveda Vinija Pua u prošlosti su mnogi mimovi i internet pošalice potencirale kao karikaturu kineskog predsednika Sija Đinpinga, a  najviše su sliku Pua koristili ljudi koji se ne slažu sa Sijevom politikom.

Tanjug AP/Fathom Events via AP

 

Prva poređenja medveda s kineskim predsednikom pojavila su se 2013. godine kad su korisnici interneta postavili sliku  Đinpinga i tadašnjeg američkog predsednika Baraka Obame, kao Vinija Pua i njegovog prijatelja Tigra. Naredne godine, u fotomontaži našli su se kineski šef države i japanski premijer Šinzo Abe kao Vini Pu i Magare.  

Korisnici interneta su 2015. godine su sliku kineskog predsednika tokom smote vojske uporedili sa Vinjiem Puom koji se vozi u kabrioletu, a ta slika je postala najviše cenzurisana u Kini te godine.

Da je Komunistička partija Kine osetljiva na takve prozivke uticajnih političara, dokaz je i to da je Kineska društvena mreža Veibo, ekvivalent Tviteru, blokiralai pretragu slike Vinija Pua.

U toj zemlji nije objavljen ni "Kristofere Robine, gde si?" igrani/animirani film inspirisan dečjim knjigama autora A. A. Milna i E. H. Šeparda sa Vinijem Puom.

Tanjug AP/Laurie Sparham/Disney via AP

Iz filma "Kristofere Robine, gde si?"

U novom horor filmu, čija je projekcija otkazana, Vini Pu i njegovi antropomorfni prijatelji, među kojima su Piglet, Sova i Tigar, postaju serijske ubice-mutanti, koji masakriraju ljude koji zađu u njihovu šumu.

Rojters navodi da je 2021. u Hokg Kongu uveden zakon o cenzuri, prema kojem su zabranjeni filmovi koji ''podržavaju, podražavaju, veličaju i podstiču aktivnosti koje bi mogle da ugroze nacionalnu bezbednost'', a predviđene s kazne za sve što se smatra ''subverzijom, secesijom, dosluhom sa stranim snagama i terorizmom'.

Komentari (0)

Kultura