Aktuelno iz kulture

Leonardo da Vinči nije slikao samo lepotu: Drugo lice umetnosti renesansnog majstora

Komentari

Autor: Guardian

22/03/2023

-

08:03

Leonardo da Vinči nije slikao samo lepotu: Drugo lice umetnosti renesansnog majstora
Wiktor Szymanowicz/Anadolu Agency/profimedia - Copyright Wiktor Szymanowicz/Anadolu Agency/profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Leonardo da Vinči je slikar koji je prema mišljenju mnogih slikao (nad)ljudsku lepotu. Međutim, renesansni majstor bio je fasciniran ljudskim telom i to ne samo njegovom lepotom, nego njegovim manje lepim osobinama.

Takvim delima legendarnog umetnika posvećena je nova izložba u Velikoj Britaniji pod nazivom "Ružna vojvotkinja: Lepota i satira u renesansi"

Ona nosi naziv po "Ružnoj vojvotkninji" ili "Staroj ženi", crtežu koja je vekovima kasnije inspirisao ilustraciju Džona Tenijela u "Alisi u zemlji čuda", a čiju je originalnu verziju nacrtao Da Vinči. 

Istoričari umetnosti smatraju da je ideja za mnogo poznatije delo flamanskog umetnika Kventina Masejsa potekla upravo od Da Vinčija, a kao dokaz je u Nacionalnoj galeriji u Londonu na novoj izložbi predstavljena i skica u crvenoj kredi koju je radio njegov učenik Frančesko Melci.

"Možda biste mogli pomisliti da je ova slika samo gruba šala i da treba da se podsmevamo toj ženi. Međutim, ako pogledate ispod površine, možda otkrijete Vojvotkinju koja je i subverzivna, neustrašiva i prkosna dok drsko krši konvencije svog vremena. Slika beleži uspon sekularne i satirične umetnosti tokom renesanse, što je sfera u kojoj je Mejsis bio pionir", stoji u opisu izložbe. 

Wikipedia

Verzija "Ružne vojvotkinje" koju je radio Leonardov učenik

Na izložbi su i radovi koji oslikavaju kako su žene, starost i neobične facijalne karakteristike bile satirizovane i demonizovane u renesansi i oblikovale stavove o lepoti koji i danas postoje.

Leonardo kao karikaturista

"Ružna vojvotkinja" samo je jedna od karikatura koje je slavni umetnik crtao. Leonardo je svoje učenike uvek savetovao da sa sobom nose svesku kako bi mogli da crtaju ljude koje susreću po gradu, pa su i one verovatno nastale dok je posmatrao stvarne ljude.

U svojim beleškama on spominje "čudovišna lica koja neće komentarisati, jer ona ionako prirodno ostaju u umu", te "Đovanu fantastičnog lica koja živi u bolnici".

Đovana bi, piše Gardijan, mogla biti jedna od pacijentkinja koje je Da Vinči video tokom posete jednoj bolnici, što je često činio dok je proučavao ljudsku anatomiju.

Osim neobičnih i bolesnih, pažnju Leonarda da Vinčija privlačili su i stari ljudi. "Meso starih je poput drveta. Lica su im upala, brade izbočene", pisao je umetnik.

Izložba "Ružna vojvotkinja" otvorena je u Nacionalnoj galeriji u Londonu do 11. juna ove godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura