Aktuelno iz kulture

Podstanari posle sedam decenija: Zašto ansambl Pozorišta "Boško Buha" još ne može da se vrati na staru adresu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/03/2023

-

22:07

Podstanari posle sedam decenija: Zašto ansambl Pozorišta "Boško Buha" još ne može da se vrati na staru adresu
Podstanari posle sedam decenija: Zašto ansambl Pozorišta "Boško Buha" još ne može da se vrati na staru adresu - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Članovi ansambla Pozorišta "Boško Buha" od 2014. godine su "podstanari" Ustanove kulture "Vuk" zbog najavljene rekonstrukcije enterijera, a njihovo "stambeno pitanje" ostaje nerešeno jer imovinsko-pravni status prostora u palati "Reuniona" u kom se pozorište nalazilo od 1950. nije najjasniji.

Zbog toga se među trošnim zidovima gde su se nekada igrale predstave poput "Čarobnjak iz Oza", "Tom Sojer" i "Ukradeni princ i izgubljena princeza", ansambl pozorišta nedavno okupio kako bi poručio javnosti da ne pristaju na potpuno preseljenje u nekadašnju zgradu Pošte na Savskom trgu.

"Stav kolektiva pozorišta je da ono ostaje u zgradi na Trgu Republike 3 u kojoj se nalazi od svog osnivanja 1950. godine", pročitala je glumica Boba Latinović novinarima u prisustvu zaposlenih.

"Pozorište traži da se u najkraćem roku, najviše mesec dana, razreši imovinsko-pravna situacija, jer je to preduslov za početak rekostrukcije. Ukoliko se to ne dogodi, bićemo prinuđeni da preduzmemo dalje korake", naveli su zaposleni.

Iz "Boška Buhe" su podsetili da rekonstrukciju koči problem nastao 2017. godine kada je u katastru izvršeno uknjiženje prostora foajea i sale pozorišta od strane preduzeća Rubin Kruševac, a vlasništvo je kasnije preneto na preduzeće "Butik" (Boutique 1) iz Kruševca.

"Ovim je došlo do otuđenja imovine grada Beograda, na koju pozorište ima pravo korišćenja na neodređeno vreme. Pozorištu je saopšteno da je do uknjiženja došlo greškom, koja će biti ispravljena u najkraćem roku, što se do danas nije desilo", naveli su iz "Boška Buhe".  

Šta kažu u katastru?

Međutim, iz Republičkog geodetskog zavoda istog dana su saopštili da greške u slučaju uknjižavanja prostora u kom se nalazi Pozorište "Boško Buha" nije bilo.

"Povodom tvrdnji u medijima da pozorište 'Boško Buha' ne može započeti rekonstrukciju zbog greške u katastru koja još nije ispravljena, Republički geodetski zavod saopštava da greške u katastru nije bilo i da su sve promene nosioca prava izvršene na osnovu dostavljenih podobnih isprava", stoji u saopštenju.

"Poslovni prostor površine 530 m2, koji se nalazi u prizemlju stambeno-poslovne zgrade na adresi Trg Republike 3, upisan je u katastar nepokretnosti kao javna svojina Grada Beograda s pravom korišenja opštine Stari grad u udelu od 30023/53000 i kao svojina preduzeća Boutique 1 iz Kruševca u udelu od 22977/53000", navode iz Republičkog geodetskog zavoda.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Prema njihovom saopštenju, upis firme "Rubin" iz Kruševca izvršen je na osnovu presude Privrednog suda u Beogradu od 27. aprila 2016. godine i presude Privrednog apelacionog suda od 11. januara 2017. godine, kojom je utvrđeno da je "Rubin" Kruševac vlasnik predmetnog poslovnog prostora u idealnom delu od 22977/53000.

Služba za katastar nepokretnosti je 20. decembra 2021. izdala rešenje kojim je "Boutique 1" upisan umesto "Rubina" na osnovu odluke o osnivanju društva s ograničenom odgovornošću iz novembra 2015. godine.

"Rešenje SKN Stari grad poslato je strankama u postupku i na njega nije bilo žalbe", dodaje se u saopštenju.

Latinović: Želimo da dođemo na red, predugo smo čekali

Ansambl pozorišta ne gubi nadu da će se jednom vratiti kući. Glumica pozorišta "Boško Buha" Slobodanka Boba Latinović kazala je da je gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić pružila podršku ansamblu tog dečijeg teatra. 

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Gradska sekretarka nam je kazala da će ispitati šta se dogodilo u katastru i da nikakvo preseljenje nije opcija. Kazala nam je da je 'Boško Buha' institucija kulture od nacionalnog značaja i da će učiniti sve da ostanemo na staroj adresi i da rekonstrukcija naše večernje scene počne što pre", kazala je Latinović.

Ona je gostujući u emisiji Euronews Centar ponovila da im je iz grada navedeno da je do uknjiženja došlo greškom i da namera grada nije bila da se prostor koji im je dat na trajno korišćenje proda.

"Razgovarala sam s našom pravnicom, ni ona ne može da zna šta se tačno dogodilo, ali može da zaključi na osnovu procedure kroz koju je prošla. Čovek koji je još ranije kupio taj prostor od grada, kada je pokušao da ga uknjiži, shvatio je da fali tih 200 kvadrata od onoga što je on imao po ugovoru. Onda je on tužio grad i ušlo se u sudski proces. To je ta presuda kojom je on dobio kvadrate koji su mu nedostajali. U tom trenutku osoba koja je zastupala grad nije znala da se tom presudom ulazi u prostor koji koristi pozorište. Tih 200 kvadrata je negde u tom prostoru nestalo. Šta se tu desilo, to stvarno nije na nama da rešimo. Ali mi smo zato izašli u javnost", rekla je ona.

Euronews

Ističe da oni zahtevaju da se što pre krene u rekonstrukciju pozorišta i da su zbog toga uputili apel i gradu i čitavoj javnosti. "Da bi se izvršio pritisak i da dođemo na red. Dovoljno smo dugo čekali", napomenula je.

Mihailović Vacić: Narednih dana gradonačelnik će se lično baviti problemom pozorišta

Gradska sekretarka za kulturu Nataša MIhailović Vacić je navela za Euronews Srbija da je na prošlonedeljnom sastanku sa predstavnicima pozorišta "Boško Buha" ponovila stav gradonačelnika da Grad Beograd podržava svaku odluku koju zaposleni pozorišta donesu u vezi sa ostankom i rekonstrukcijom zgrade na Trgu Republike, odnosno preseljenjem.

"Narednih dana gradonačelnik će se lično baviti višegodišnjim problemom pozorišta 'Bosko Buha', kako bi se pronašlo rešenje u što je moguće kraćem roku, budući da do sada nije imao informacije u vezi sa tim", navela je ona. 

Predsednik Saveta za kulturu Skupštine grada Beograda Vladimir Pajić zakazao je sednicu Saveta za 28. mart sa dve tačke dnevnog reda - jedna se tiče situacije u pozorištu Boško Buha, a druga se odnosi na stanje zaštite kulturnog nasleđa.

On je rekao da je pozvao da sednici prisustvuje rukovodstvo, kao i članovi Upravnog odbora pozorišta Boško Buha, te "reprezentativne članove kolektiva".

"Mislimo da je savet mesto za ovakva rasprave. Nadam se da će sledeće nedelje na sednici biti pojašnjeno šta se dešava i kakva je situacija u pozorištu", rekao je Pajić.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Uprkos tome što je došlo do promene vlasničke strukture, mislim da je važno da Grad izađe sa stavom šta će da radi sa pozorištem Boško Buha", naveo je on.

"Prostor zgrade Pošte nije adekvatan"

Izrada projektne dokumentacije za rekostrukciju pozorišta trenutno je u Odseku za pregled tehničke dokumentacije Odeljenja za preventivnu zaštitu i izgradnju složenih objekata Ministarstva unutrašnjih poslova.

To je za Tanjug potvrdio član Upravnog odbora "Boška Buhe" arhitekta Radivoje Dinulović, koji je istakao da će, nakon dobijanja saglasnosti, Sekretarijat za investicije pristupiti izradi konkursne dokumentacije za objavljivanje javne nabavke za izbor izvođača.

Belgrade Waterfront

Planirani izgled stare zgrade Pošte na Savskom trgu

Dinulović je naveo da je bio usmeno informisan da Beograd na vodi planira rekonstrukciju Pošte i u njoj planira proširenje za "Boška Buhu".

Prema njegovim rečima, nedavno su na sastanku u Beogradu na vodi ustanovili da je ipak planirano kompletno izmeštanje "Boška Buhe" na Savski trg, "što su predstavnici pozorišta smatrali nepihvatljivim", a razgovor je protekao "u neprijatnoj atmosferi". 

"Nakon toga je održan niz sastanaka sa predstavnicima republičkih i gradskih vlasti, zaključno sa kolektivom pozorišta, gde je jednoglasno zauzet stav da pozorište ostaje na Trgu, a da zgrada Pošte može biti prihvatljiva samo kao dodatna scena", rekao je Dinulović. 

Kako je naveo, "uvidom u projektnu dokumentaciju se može konstatovati da prostor zgrade Pošte ne omogućava odgovarajuće uslove za funkcionisanje celovitog pozorišta 'Boško Buha'".

Prema njegovim rečima, na nedavnom sastanku sa predstavnicima radskog sekretarijata za kulturu u pozitivnoj atmosferi predstavnici pozorišta su "dobili uveravanja da čine sve u njihovoj moći da se ove stvari prevaziđu i da smo svi na istoj strani". 

Aplauz za pozorište

Sa ansamblom "Boška Buhe" solidarisale su se i kolege iz predstave "Yankee Rose" Beogradskog dramskog pozorišta. Glumačka ekipa ovog komada je, nakon izvođenja predstave i poklona publici, uputila javnu podršku kolegama iz "Buhe".

"Samo zato što podržavamo našu profesiju u kojoj smo jako mali, jako malo cenjeni, osim od vas – publike, prave publike, i jedino što želimo je da, ako možete, posle ovog velikog aplauza koji smo dobili, da još jedan aplauz svi zajedno damo za pozorište Boško Buha i za njihovu borbu da ostanu tamo gde jesu, i gde pripadaju – na tom istom mestu", poručili su glumci.

I Udruženje dramskih umetnika Srbije (UDUS) saopštilo je da u potpunosti podržava zahteve da "Boško Buha" ostane u zgradi na Trgu Republike. 

"Apelujemo na sve nadležne da hitno, u što kraćem roku, reše pravno-imovinski spor koji predugo traje i pristupe obnovi pozorišta koje predstavlja jedno od najznačajnijih pozorišnih kuća za decu u ovom delu Evrope", kaže se u saopštenju.

Duga istorija "Boška Buhe" 

Pozorište "Boško Buha" osnovano je na inicijativu ćerke Branislava Nušića, Gite Predić Nušić, koja je bila i njegova prva upravnica. U početku je bilo bez i jednog stalnog glumca, uglavnom se za predstave koristio ansambl Radio – Beograda, a u  prvim predstavama nastupala su poznata glumačka imena kao  što su Đorđe Jelisić, Miodrag Petrović Čkalja, Milica Spiridonović, a predstave postavljali renomirani reditelji - Bojan Stupica, Dejan Mijač, Džordž Kolin, Minja Dedić i mnogi drugi. 

Boško Buha/Vladimir Jablanov

 

Prva predstava u novoj kući pozorišta na Trgu Republike je bila "Veseli snovi" prema tekstu Sergeja Mihalkova, inspirisana čuvenom bajkom Karla Gocija – "Ljubav za tri pomorandže" , u režiji Miroslava Belovića. Ova predstava je bila prekretnica u načinu interpertacije dečjeg pozorišta, ostvarena savremenim izražajnim sredstvima sa spojem ironije i poezije, uz izvanredna ostvarenja par glumaca koji su po prvi put skrenuli pažnju javnosti i kritike.

U toku svojih prvih dvadeset godina postojanja pozorište "Boško Buha" je imalo 97 premijera i ukupno 4.417 predstava, a često je gostovalo širom Jugoslavije. 

Koliko je oduvek bilo voljeno Pozorište "Boško Buha", možda najbolje govore reči Jovana Ćirilova, koji je jednom prilikom napisao: "Žao mi je što sam već bio odrastao kada je osnovano, tako da 'Boško Buha' nije pozorište moga detinjstva. Siguran sam da bih još više voleo pozorište, da je ono postojalo kada sam bio mali".

Komentari (0)

Kultura