Aktuelno iz kulture

Konferencija Kontakt u Beogradu okuplja profesionalce iz muzičke industrije

Komentari

Autor: Tanjug

22/03/2023

-

13:48

Konferencija Kontakt u Beogradu okuplja profesionalce iz muzičke industrije
Konferencija Kontakt u Beogradu okuplja profesionalce iz muzičke industrije - Copyright Plakat

veličina teksta

Aa Aa

Konferencija Kontakt, namenjena profesionalcima iz muzičke industrije, dovešće u Beograd od 23. do 26. marta veliki broj gostiju iz inostranstva.

"Prvi put dolazi veliki broj stranih, ozbiljnih gostiju iz Engleske, Amerike, Španije...To je jako važno, jer se time postiže razmena iskustava i znanja. Muzička industrija postoji kod nas od dvehiljaditih, ali ipak kaskamo za svetom i možemo puno da naučimo", rekao je za Tanjug producent Miloš Ignjatović.

Uključen u realizaciju brojnih muzičkih događaja, poput festivala Exit, Cinema City, ili koncerata Madone i grupe Red Hot Chili Peppers, Ignjatović primećuje da i domaća muzička industrija ima svojih prednosti, i da je zato bitna razmena iskustava kroz panele i diskusije na Kontaktu.

Ignjatović je naveo da je izdavaštvo kao deo muzičke indsutrije u problemu, pošto je danas dominantno digitalno izdavaštvo u kome ima sve manje novca za autore i izvođače.

"Izdavaštvo praktično služi za promociju novih pesma i preslušavanje starih, ali nema novca više u tome, dok je uživo izvođenje, to se pokazalo tokom korone, nešto nezamenjivo", primetio je Ignjatović.

Prema njegovim rečima, "nijedan strim i snimak koncerta ne može da prenese emociju koja nastaje direktno između izvođača i publike". 

"Mislim da će koncertna industrija sve više uzimati maha. Postaje globalni fenomen. Više će biti problem naći dobrog izvođača, a publika je više nego rapsoložena", naglasio je Ignjatović.

Kada je pokrenut Exit 2000/01. u Novom Sadu, prvih 10 godina je bio jedini festival južno od mađarskog Sigeta, i Ignjatović kaže da za to vreme "niko nije uspevao da uhvati korak".

"Sada, 20 godina kansije situacija je drugačija. Svako mesto ima manji ili veći festtival. Arsenal fest (u Kragujevcu) je definitivno jedan od boljih, a ima ih u regionu sjajnih", rekao je Ignjatović. 

Kada je Ignjatović bio krenuo se baviti muzičkim poslom u Engleskoj je bilo 100 festivala, a "deset godina kasnije je preko 1.000".

"Festivali su sjajno mesto za konzumiranje muzike. Puno daju posetiocu za cenu ulaznice koja je pristupačna i svako ako se malo potrudi može da kupi", ocenio je Ignjatović.

Prema njegovim rečima, fesrtivalsko iskustvo je neuporeedivo sa solo koncertom, koji ima svoju draž, ali su festivali u prednosti kao preplitanje različtih žanrova i publike.

"Zbog toga su toliko privlačni i mislim da će ih biti sve više i više. Pravo pitanje je borbe oko izvođača, jer je toliko teško bukirati ozbiljnog izvođača, didžeja ili bend. Najbolji nemaju slobodne datum i to je realnost danas", naveo je Ignjatović.

Komentari (0)

Kultura