Aktuelno iz kulture

Sočne uvrede - jedno od najjačih oružja neodoljive serije "Naslednici", koja ulazi u svoju završnicu

Komentari

Autor: Euronews

23/03/2023

-

14:28

Sočne uvrede - jedno od najjačih oružja neodoljive serije "Naslednici", koja ulazi u svoju završnicu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Popularna HBO serija "Naslednici" ("Succession") vraća se na male ekrane 26. maja u dugoočekivanoj četvrtoj sezoni, koja će biti i poslednja.

Serija važi za jednu od najboljih u poslednjih nekoliko godina, kako zbog izvanrednog glumačkog ansambla, tako i zbog neobično kvalitetnog scenarija. Maštovito pisanje do izražaja dolazi naročito kada je reč o uvredama kojima članovi porodice Roj "čašćavaju" jedni druge.

"Neću dozvoliti vama neandertalcima da mi silujete kompaniju!", prva je od mnogih pogrda izrečenih u seriji i to već na samom početku prve epizode. Od tada su uvrede postale najvažnije sredstvo razračunavanja protagonista, a njihovo smišljanje podignuto na nivo umetnosti.

U tome je najuspešniji Stjui, naročito kada vređa Kendala kog poznaje još iz studentskih dana.

"Stjuijeve uvrede udaraju duboko", rekao je Moajed u jednom nedavnom intervjuu.

Prema njegovim rečima, Stjui vređa, tako da svi znaju koliko je moćan. "To je i uvreda, ali je i igra moći", dodaje glumac.

Konor Roj (Alan Rak), s druge strane, kao najstariji od braće, pokušava da im parira, ali najčešće bezuspešno. 

"To uglavnom nema smisla. Drugi su u tom pogledu malo pametniji", kaže Rak, dodajući da to ne znači da je on najgluplji u porodici. "On toliko potiskuje emocije, da stvari posle izlaze iz njega kako ne treba", dodaje on.

Džulijana Kenfild, koja igra Kendalovu asistentkinju Džes, smatra da je njena protagonistkinja impresionirana njima. 

"Morate biti pametni i brzi da smišljate sve te izraze, pa je ona možda malo ljubomorna, što ne može to da radi baš kao oni", smatra Kenfild.

Čekajući finale serije, Euronews je sastavio listu najboljih uvreda u "Naslednicima" u dosadašnje tri sezone:

"Romule, kad se smeješ, čini to istom glasnoćom kao i ostali. Nismo te nabavili na farmi hijena", Logan Romanu. (2. sezona, 5. epizoda)

https://www.youtube.com/shorts/L2CJkofBF1c

U petoj epizodi druge sezone porodica Roj provodi vikend sa Pirsovima na njihovom imanju. Rešeni su da ostave dobar utisak, kako bi Logan mogao da kupi konkurentsku kompaniju.

A kada se Roman preglasno zasmeje tokom njihovog okupljanja, Logan upućuje upozorenje sinu da se stiša. Naravno, poslušao ga je.

"Mislim da je (Logan) hteo da kaže da je poželeo da je mama rodila otvarač za konzerve, jer bi onda barem bio koristan", Roman Kendalu (1. sezona, 2. epizoda)

Već na početku prve sezone Logan je u bolničkom krevetu, nakon što je pretrpeo moždani udar. Njegovi naslednici se raspravljaju oko toga ko bi trebalo da upravlja kompanijom dok on nije tu. 

"Oprosti, ali da li ti i ja razgovaramo na palubi veličanstvenog jedrenjaka? Da li mi slana voda štipa ogrubelo lice? Ne? Zašto onda je*eno nosiš brodarice?" - Tom Gregu (1. sezona, 3. epizoda)

Greg dolazi na svoj prvi dan na poslu noseći cipele koje nisu po Tomovom ukusu. Mnoge komične scene u seriji izazivaju upravo Tom i Greg, a uvrede koje Tom upućuje svom štićeniku su među najboljim u seriji.

"Škola novinarstva 'Logan Roj'? Šta je sledeće - Ženska klinika 'Džek Trbosek'?" - Evan Roj svom bratu Loganu - (2. sezona, 10. epizoda)

U seriji se polako razotkriva animozitet između Logana i njegovog brata Evana (Džejms Kromvel), koji veruje da je Logan đavo. Pritom ne okleva da iznese svoje mišljenje i kritikuje brata kad god mu se za to ukaže prilika.

"Oh, halo? Da li sam dobila odeljenje za replikante? Moja živa lutka je prestala da radi", - Šiv svom mužu Tomu - (2. sezona, 3. epizoda)

Odnos između Šiv i Toma, način na koji funkcionišu oni i njihov brak, istovremeno je neprijatan i tužan. U ovoj epizodi htela je da se našali, ali svi znaju da u dubini duše, ona baš tako vidi svog muža. 

Komentari (0)

Kultura