Aktuelno iz kulture

Đule sa "Van Gogom" proslavio rođendan na Exitu: Muzika je naš pokretač i ovo je trijumfalni koncert nakon duge tišine

Komentari

Autor: Tanjug

10/07/2021

-

14:33

Đule sa "Van Gogom" proslavio rođendan na Exitu: Muzika je naš pokretač i ovo je trijumfalni koncert nakon duge tišine
Van Gog - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Rok grupa "Van Gogh" sinoć je održala spektakularan koncert na jubilarnom 20. izdanju festivala Exit na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, a frontmen benda Zvonimir Đukić Đule je za Tanjug, u telefonskom razgovoru, istakao da ga raduje pomisao da se zagrljaj vraća među ljude, i da se regionalno i globalno umerenim koracima vraća smisao životu.

"Muzika je naš pokretač, a bina trijumf naše višedecenijske posvećenosti ovom našem muzičkom putovanju. Godinu i po dana pauze bilo je i više nego dovoljno da shvatimo da je zvuk bez huka publike, jedan sadržaj ne baš preterano bogat smislom", naglasio je Đule.

Zanimljivo je da se ovim koncertom proslavilo više toga - lider rok grupe je imao svoj rođendan, sama grupa "Van Gogh" ove godine obeležava 35 godina, dok Exit slavi dve decenije uspešnog postojanja.

"Večeras smo tu da posle duge tišine, zajedno sa publikom, crno-beloj slici umorne stvarnosti, energijom vratimo boje i optimizam, kroz radost druženja. Da mogu, večeras bih sve ove ljude okupljene na novosadskoj tvrđavi, koji su došli iz svih krajeva Srbije, i iz regiona i Evrope, zagrlio jakim stiskom. Večeras slavimo život, slavimo 20. rođendan Exit festivala, i 35. rođendan grupe Van Gog", emotivno i uzbuđeno je za Tanjug izjavio Đule vidno raspoložen za nastup, koji je na bini zajedno u skoku sa publikom, proslavio i svoj rođendan.

24sedam/Katarina Mihajlović

"Van Gogh" ove godine obeležava 35. rođendan

Istina, nevreme je pretilo da pomuti trostruko slavlje, tako da se kiša usmerila na nekoliko desetina hiljada vernih fanova grupe. Ipak, na svu sreću, niko iz mase nije odustao, stoički su podneli kapi kiše, koja se posle 10 minuta povukla, jer je i sama shvatila da ne može protiv rok muzike.

Pevač, gitarista, autor svih pesama, Đule priznao je da se grupa oseća poletnijom nego ikada pre i da je, inspirisan prvim nastupima posle karantina po regionu, u Trebinju i u Skoplju, bend spreman da zagrli publiku Egzita i sa ponosom naglasio da je grupa "Van Gogh" imala tu čast da upravo u istoj aktuelnoj postavi, budeo učesnik istorijskog nultog Exita.

I tako, 20 godina kasnije, stiže novi eksplozivni susret "Van Gogha" i publike širom zemlje i Evrope. Upravo na Exitu i Beer festu, bend "Van Gogh" je apsolutni vladar u svakom pogledu, jer uspevaju bez problema da okupe nepregledan broj ljudi koji neumorno pevaju i skaču za svakim stihom i hitom.

Bubnjar Srboljub Srba Radivojević i bas gitarista Dragan Gaga Ivanović uz vođu Đuleta prodrmali su auditorijum Exita, kao maštovit presek karijere od 35 godina, koje se moraju "spakovati" u nastup - koncert od 70 minuta.

Tako su Đule, Srba i Gaga svirali pesme sa svojih albuma iz ranijih faza grupe, kao i naslove sa poslednjeg albuma "More bez obala" (2019).

Nastup koji je počeo pola sata pre ponoći, rokerska grupa je otvorila najavnom video animacijom koja predstavlja početak svakog koncerta na aktuelnoj turneji.

Veliki hit "Nek' te telo nosi" sa albuma "Lavirint" (2009) otvorio je muzički šou program na Main Stage bini, a onda su zagrmele pesme sa albuma "Opasan ples" i "Strast", pre svega "Puls", "Bez oblika", "Ekstaza".

Pesme novijeg datuma koje su doživele svoju ekranizaciju u vidu spotova, neke i u doba karantina, "Više te ne volim ko pre", "Emotivno miniran", obeležile su nam godinu pre kovida 19.

Naravno, nisu propustili da odsviraju i snažnu baladu "Za suze nema vremena" kao prvi "lyric" video sa poslednjeg albuma.

Simpatije publike bend je, takođe, pokupio novim imidžom, koji su muzičari izneli u korak i ravni sa svetskom scenom, tako da su se svi oforbali u - plavo.

Bend će već večeras nastupiti u Priboju, dok će putešestvije nastaviti preko Smederevske Palanke, Paraćina, Bačke Palanke, ali i po regionu - utabanim stazama Makedonije, na "OK Festu" na Tjentištu u Foči (BiH) 13. avgusta, Vakufu (BiH), Banjaluci 21. avgusta, u Batkoviću (Republika Srpska), kao i ostalim gradovima u zemlji i regiji.

I Sabaton i Amira oduševili publiku Exita

Drugo festivalsko veče obeležili su nastupi i kraljice sevdaha Amire Medunjanin, pank-rok atrakcije "Atheist Rap", poznatog švedskog hevi metal benda "Sabaton"...

Veliki nemački DJ i producent Paul Kalkbrenner, na mts Dance Areni imao je prvi nastup nakon 18 meseci pauze, koji je iskoristio za snimanje video spota, a koji će poslužiti i kao dnevnik o danima kada se vratio nastupima uživo, u čemu se ogleda i simbolika Exita.  

Domaći pank-rok bend "Goblini, ove godine je imao priliku da na Exitu promoviše četiri pesme sa novog albuma "Jednina", koji je izašao pre godinu ipo dana.

Branko Golubović i Leonid Pilipović jedva čekaju da se vrate na binu nakon godinu dana zabrana jer je publika, kako kažu, bitan faktor koji utiče na njihovu muziku i postojanje njihovog benda.

"Prava promocija će da pričeka još godinu dana. Tačnije sledeće godine bend slavi jubilej - 30 godina postojanja, tako da ćemo te dve stvari dobro da objedinimo u jedan veliki koncert", rekao je Leonid Pilipović.

Tokom preostala dve festivalske večeri slušaće se muzika Robina Šulca, Borisa Brejće, ali i domaćih bendova "E-Pleja", "Obojenog programa" i "Sanšajna".

Komentari (0)

Kultura