Aktuelno iz kulture

Unesko izdvaja deset miliona dolara za pomoć Ukrajini u obnovi kulturne baštine

Komentari

Autor: ArtNews

07/04/2023

-

23:10

Unesko izdvaja deset miliona dolara za pomoć Ukrajini u obnovi kulturne baštine
Unesko izdvaja deset miliona dolara za pomoć Ukrajini u obnovi kulturne baštine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Odri Azulej, generalna direktorka Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko/UNESCO), najavila je da će uložiti više od 10 miliona dolara u obnovu uništenih kulturnih blaga Ukrajine. 

Azulej je provela dva dana u poseti Kijevu, Harkovu i Odesi sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i iznova potvrdila podršku organizacije narodu i unapređenju rekonstrukcije kulturnog sektora te zemlje, navodi se u saopštenju Uneska.

Međutim, prema opsežnom planu oporavka, Unesko je procenio da je u tu svrhu potrebno izdvojiti 2,3 milijarde dolara i to samo za kratkoročni period od 2023. do 2026, dok se ukupni troškovi za narednih deset godina procenjuju na 6,9 milijardi dolara.

"U ranoj fazi potrebno je proceniti i dokumentovati štetu i sprovesti hitne mere za nepokretna i pokretna dobra, mere stabilizacije i konverzacije, upravljanje odlaganjem i hitnu konzervaciju kako bi se sprečili dalji gubici i krađe", stoji u dokumentu.

Azulej je na Tviteru objavila da organizacija "mobilizuje više od 10 miliona dolara za jačanje odgovora na alarmantnu situaciju u Ukrajini", prenosi ArtNews.

"Ovim sredstvima ćemo produžiti psihosocijalnu podršku u školama za decu i obučiti još 2.000 učitelja i nastavnika da rade na daljinu. U Černigovu sam najavila da će Unesko zajedno sa vlastima ove godine napraviti kompletan plan rehabilitacije istorijskog centra", navela je Azulej.

Ona je takođe najavila da su u planu praktične edukacije na terenu za ukrajinske arhitekte, konzervatore i urbaniste.

Ranije ove godine, Unesko je dodao istorijski centar crnomorske luke Odese na listu ugroženih mesta svetskog nasleđa, čime je grad dobio dodatnu pomoć. 

Komentari (0)

Kultura