Aktuelno iz kulture

Unesko pod zaštitu stavio staro jezgro grada Odesa i kulturno blago Jemena i Libana

Komentari

Autor: CNN

26/01/2023

-

12:32

Unesko pod zaštitu stavio staro jezgro grada Odesa i kulturno blago Jemena i Libana
Unesko pod zaštitu stavio staro jezgro grada Odesa i kulturno blago Jemena i Libana - Copyright AP/Hassan Ammar, profimedia, Wikipedia.org/Bernard Gagnon

veličina teksta

Aa Aa

Istorijski centar ukrajinske luke Odesa i mesta u Jemenu i Libanu dodati su na Uneskovu listu svetskog nasleđa i istovremeno na listu ugroženih.

Uneskova osnivačka konvencija obavezuje sve članove, među kojima su i Rusija i Ukrajina da "ne preduzimaju namerne mere koje direktno ili indirektno oštećuju njihovo nasleđe ili nasleđe drugih članica konvencije".

Odri Azulej, generalna direktorka Unesko kaže da se nada da će uključivanjem Odese zaštititi taj grad od ratnih dejstava.

profimedia

Odesa

"Odesa, slobodan grad, svetski grad, legendarna luka koja je ostavila svoj trag u filmu, književnosti i umetnosti, tako je stavljena pod jaču zaštitu međunarodne zajednice", kaže ona, preneo je CNN.

U saopšenju Uneska stoji da će ovom odlukom Ukrajina dobiti pristup "tehničkoj i finansijskoj međunarodnoj pomoći" za zaštitu i rehabilitaciju gradskog jezgra.

Wikipedia.org/Bernard Gagnon

Ostaci hrama Bar'an u Jemenu

Pored Odese, na listi ugroženih mesta svetske baštine sada je i Međunarodni sajam "Rašid Karame" u Tripoliju i obeležja drevnog kraljevstva Sabe u muhafazi Marib u Jemenu. Mesta su uključena na listu svetske baštine tokom vanredne sednice Komiteta u Parizu.

Međunarodni sajam u Tripoliju delo je brazilskog arhitekte Oskara Nimajera i važi za jedno od najreprezentativniji dela moderne arhitekture dvaesetog veka na Bliskom istoku.

AP/Hassan Ammar

Međunarodni sajam u Tripoliju

Našlo se na listi ugroženih zbog "alarmantnog stanja" u kom se nalazi i nedostatka finansijskih resursa za njegovo održavanje.

Kada je reč o blagu Jemena, ono predstavlja arhitektonska, estetska i tehnološka postignuća kraljevstva Saba iz 1. milenijuma pre nove ere, pre dolaska islama na ove prostore. Mesto je ugroženo zbog dugogodišnjih konflikata na teritoriji te zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura