Život

UN: Veliki australijski greben staviti na listu ugrožene svetske baštine

Komentari

Autor: Tanjug

29/11/2022

-

11:52

UN: Veliki australijski greben staviti na listu ugrožene svetske baštine
UN: Veliki australijski greben staviti na listu ugrožene svetske baštine - Copyright Tanjug AP/Jumbo Aerial Photography/Great Barrier Reef Marine Park Authority via AP

veličina teksta

Aa Aa

Veliki australijski greben trebalo bi da bude hitno uvršćen u svetsku baštinu koja je u opasnosti, jer je najveći svetski ekosistem koralnog grebena izložen značajnom negativnom uticaju klimatskih promena i zagrevanja okeana, preporučeno je danas na panelu UN.

Izbeljivanje grebena se dešava kada se voda previše zagreje, zbog čega korali izbace šarene alge koje žive u njihovim tkivima i pobele.

Korali mogu da prežive izbeljivanje, ali to negativno utiče na njihov rast i reprodukciju zbog čega je smanjena njihova otpornost na klimatske promene, navodi se u izveštaju Uneskoa.

Naučnici Uneskoa u martu su posetili Veliki australijski greben, a očekivalo se da će izveštaj biti objavljen pre sastanka Komiteta za svetsku baštinu Uneskoa koji je bio zakazan za juni u Rusiji, ali je to odloženo zbog rata u Ukrajini, podsetio je Rojters.

Datum održavanja narednog sastanka još nije određen. Prema zvaničnim podacima, oko dva miliona turista godišnje posećivalo je greben pre pandemije korone koji se nalazi na severoistočnoj obali Australije i to je obezbeđivalo posao za 64.000 ljudi.

Australijska vlada izdvojila je ove godine povećana sredstva za borbu protiv klimatskih promena da bi izbegla stavljanje Velikog australijskog grebena na listu ugrožene svetske baštine jer smatra da bi u tom slučaju pretrpela značajne gubitke od turizma, podseća britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin