Fokus

Unesko: Vratiti nelegalno stečene artefakte u zemlje porekla

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2022

-

12:45

Unesko: Vratiti nelegalno stečene artefakte u zemlje porekla
Unesko: Vratiti nelegalno stečene artefakte u zemlje porekla - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nejednak pristup novim tehnologijama, nezakonita trgovina i druge pretnje kulturnom nasleđu bili su među pitanjima na dnevnom redu ministara kulture i predstavnika zemalja članica Uneska (UNESCO) koji su se sastali na Meksiku.

Predstavnici oko 150 zemalja članica Uneska učestvovali su na trodnevnoj Svetskoj konferenciji o kulturnim politikama i održivom razvoju u Meksiko Sitiju sa koje su poručili da ostaju posvećeni proširenju napora da se istorijski artefakti vrate u svoje zemlje porekla, navodi se u završnoj deklaraciji objavljenoj u petak, prenosi Rojters.

Veliki muzeji, aukcijske kuće i privatni kolekcionari susreću se poslednjih godina sa sve većim pritiskom da vrate neprocenjiva umetnička dela i druge antikvitete iz latinoameričkih i afričkih država, između ostalih, koje tvrde da je ta roba često nabavljena neetički ili nezakonito.

Deklaracija agencije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu poziva na otvoren, inkluzivan međunarodni dijalog o nelegalno stečenim artefaktima i konkretnim merama za borbu protiv nelegalne trgovine antikvitetima.

Deklaracija smatra da je kultura „globalno javno dobro“ koje bi trebalo da bude uključeno u razvojne ciljeve UN.

Smrt kraljice Elizabete II obnovila je pozive Indije za povratak jednog od najvećih nebrušenih dijamanata na svetu iz britanskog krunskog dragulja, dok Čile godinama zahteva da se vrati statua Moai iz Britanskog muzeja, navodi Rojters.

Komentari (0)

Svet