Život

Lipicaner upisan na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2022

-

14:28

Lipicaner upisan na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa
Lipicaner upisan na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa upisao je danas na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa tradiciju uzgajanja konja lipicanera u Sloveniji i još sedam zemalja.

Na sednici Komiteta koja je održana u glavnom gradu Maroka, Rabatu doneta je i odluka da se na tu listu uvrsti i tradicija pčelarstva u Sloveniji. 

Slovenija je nominaciju uzgajanja lipicanera prijavila u ime osam zemalja koje održavaju ovu tradiciju, a pored slovenije to su i Austrija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Mađarska, Italija, Rumunija i Slovačka. 

Slovenačko ministarstvo kulture, koje je koordiniralo nominaciju za upis na listu, saopštilo je da je konj lipicaner vekovima imao simboličnu ulogu u svih osam zemalja, ali da i danas predstavlja mnoge zajednice. 

Ministarstvo je navelo širok spektar kulturnih i društvenih praksi, znanja i veština, kao i usmene tradicije, proslava i konjičkog sporta u vezi sa uzgojem lipicanera. Ministarstvo je navelo da su u ovom poduhvatu zajedno učestvovali predstavnici državnih ergela, privatni uzgajivači, stručnjaci za nematerijalnu kulturnu baštinu, stručnjaci za kulturu, istraživači i lokalne zajednice.

Podsećamo, na istoj sednici srpska šljivovica upisana je na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa sveta.

Nominacija, koja objedinjuje kulturu gajenja šljive, tradicionalne zanate, kulturu ishrane i običaje, kao i pečenje šljivovice i njeno korišćenje tokom privatnih ili javnih događaja, odražava široku rasprostranjenost elementa i na najbolji način pokazuje kako se tradicionalne veštine i prakse mogu razvijati u savremenom okruženju, čuvajući svoj značaj i u uslovima razvoja modernog društva, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Elementi na Reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska iz Srbije su i porodična slava (2014. godine), kolo - tradicionalna narodna igra (2017. godine),  pevanje uz gusle (2018. godine) i zlakusko lončarstvo (2020. godine).

Komentari (0)

Magazin