Društvo

Šljivovica na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2022

-

10:57

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

"Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive – šljivovice", element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisan je danas na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, potvrđeno je za Euronews Srbija u Narodnom muzeju u Čačku, jednom od podnosilaca inicijative.

Odluku o upisu doneo je Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa na 17. zasedanju koje se održava u Rabatu, u Maroku.

kultura.gov.rs

 

Nominaciju je pripremio Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije pri Etnografskom muzeju u Beogradu uz učešće nosilaca nasleđa, lokalnih zajednice, institucija i nevladinih organizacija, udruženja, a predlagači su Etnografski muzej u Beogradu i Narodni muzej Čačak.

Ministarstvo kulture je 2021. nominovalo šljvovicu za Reprezentativnu listi nematerijalnog kulturnog nasleđa. 

kultura.gov.rs

 

Nominacija, koja objedinjuje kulturu gajenja šljive, tradicionalne zanate, kulturu ishrane i običaje, kao i pečenje šljivovice i njeno korišćenje tokom privatnih ili javnih događaja, odražava široku rasprostranjenost elementa i na najbolji način pokazuje kako se tradicionalne veštine i prakse mogu razvijati u savremenom okruženju, čuvajući svoj značaj i u uslovima razvoja modernog društva, saopštilo je Ministarstvo kulture.

kultura.gov.rs

 

Elementi na Reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska iz Srbije su i porodična slava (2014. godine), kolo - tradicionalna narodna igra (2017. godine),  pevanje uz gusle (2018. godine) i zlakusko lončarstvo (2020. godine).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija