Agrobiznis

Šljivovicu peku iza rešetaka - osuđenici u Okružnom zatvoru u Smederevu proizvode tri vrste rakije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/11/2022

-

15:30

Šljivovicu peku iza rešetaka - osuđenici u Okružnom zatvoru u Smederevu proizvode tri vrste rakije
Okružni zatvor u Smederevu - Copyright Tanjug/Ministarstvo pravde/UIKS

veličina teksta

Aa Aa

Okružni zatvor u Smederevu predstavio je po drugi put na upravo završenom Šumadijskom festivalu rakije u Kragujevcu tri vrste rakije koje se proizvode na ekonomiji ovog zavoda, saopštilo je danas Ministarstvo pravde. Na ovom jedinstvenom poljoprivrednom gazdinstvu proizvodi se rakija od jabuka, šljiva i kajsija, a na ekonomiji su zastupljene i stočarska i ratarska proizvodnja.

Ekonomija zatvora u Smederevu se prostire na površini od skoro dva hektara, dok površina pod zasađenim jabukama zauzima 1,1 hektar. Voće se čuva u hladnjači, kapaciteta 100 tona robe, opremljenoj po HAŠAP standardu. Osim hladnjače za voće, izgrađene su i dve komore za povrće kapaciteta od po osam tona.

Tanjug/Ministarstvo pravde/UIKS

 

U procesu pravljenja rakije osuđenici iz otvorenog i poluotvorenog odeljenja su angažovani na pomoćnim poslovima, poput branja jabuka, njihovog pranja i čišćenja i drugih poslova koje mogu da nauče od instruktora u ovom zavodu, navedeno je u saopštenju.

Tanjug/Ministarstvo pravde/UIKS

 

U stolarskoj radionici osuđenici izrađuju drvenu ambalažu za rakiju koja je takođe prikazana posetiocima na Šumadijskom festivalu.

Treći Šumadijski festival rakije su organizovale Asocijacija proizvođača rakije "Šumadijska rakija" i Gradska turistička organizacija, a uz podršku Privredne komore Srbije - Regionalne privredne komore Kragujevac.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis