Privreda

Svaki drugi zatvorenik radi - u zatvorima proizvodnja "od igle do lokomotive"

Komentari

Autor: Bloomberg Adria

07/10/2022

-

10:59

Svaki drugi zatvorenik radi - u zatvorima proizvodnja "od igle do lokomotive"
Svaki drugi zatvorenik radi - u zatvorima proizvodnja "od igle do lokomotive" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kako bi povećali šanse za zaposlenje po isteku kazne, osuđenici u zatvorima u Srbiji obučavaju se za niz deficitarnih zanimanja i proizvode praktično "od igle do lokomotive", piše Bloomberg Adria. Izrada plana obuke vrši se u skladu sa rezultatima analize tržišta, a ni u jednoj diplomi i sertifikatu ne navodi se da je dobijena u nekom od kazneno-popravnih zavoda, da bi se izbegla eventualna stigmatizacija u zajednici. U svim većim zavodima, radno je angažovano više od 50 odsto osuđenih lica, kažu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

"Rad je isključivo na dobrovoljnoj osnovi i osuđenici za to dobijaju naknadu, (platu) u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija", dodaju u toj instituciji.

Dijapazon kadrova koji se formiraju u zatvorima je širok. Sprovode se obuke za varioca, bravara, stolara, keramičara, fasadera, zidara, kuvara, pekara, elektroinstalatera, vodoinstalatera, tapetara, krojača, hidroizolatera, sito-štampara, štampara na tekstilu, limara, armirača, programera za AutoCAD i programera za SolidWorks, zatim obuka za rad na CNC mašinama, za rad u plastenicima, na glodačkim i metalo-strugarskim mašinama...

"Nisu retki slučajevi da nam se bivši osuđenici jave i pohvale da su počeli da rade upravo poslove koje su naučili da rade tokom izdržavanja kazne. To je najčešće sa variocima, fasaderima, pekarima, onima koji se bave uzgojom povrća u plastenicima i u taj posao uključuju i druge članove svoje porodice", kažu u Upravi.

Od režiserskih stolica do ikona

U metalskom pogonu KPZ u Sremskoj Mitrovici osuđenici koji su prošli sertifikovanu obuku za varioce rade na proizvodnji drljača, voćarskih prikolica, kao i čuvenih traktorskih prikolica "dubrava" od četiri, pet, osam i 10 tona, poručuju iz uprave.

"Sve gorenavedene priključne mašine našle su, svojom cenom i kvalitetom, kupce na tržištu, tako da je zavod često u situaciji da ne može da podmiri potražnju domaćih poljoprivrednika. Godišnje zavod proizvede oko stotinak prikolica 'dubrava'", dodaju.

profimedia

 

U KPZ u Sremskoj Mitrovici radi i dobro opremljena štamparija koja upošljava do 50 osuđenih lica. Savremene štamparske mašine omogućavaju izradu svih vrsta obrazaca, blokovske robe, fascikli, kesa i ostale papirne konfekcije. Posebno se rade i obrasci za potrebe sudova u Republici Srbiji, a radi se i izrada knjiga upisnika i delovodnika za potrebe Ministarstva pravde i druge državne organe.

"U okviru štamparije posebno ističemo odeljenje sito-štampe, gde su uposlena osuđena lica koja su završila sertifikovanu obuku u okviru zavoda i štampaju po potrebi i zahtevu tržišta na majicama, trenerkama, izrađuju nalepnice, prave reklame...", poručuju u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Obuka pasa lutalica pionirski poduhvat

Projekat resocijalizacije osuđenih lica kroz obuku pasa lutalica u KPZ u Sremskoj Mitrovici pokrenut je 2018. Osim što je reč o pionirskom poduhvatu, to je i, prema navodima Uprave, najuspešniji program resocijalizacije i rehabilitacije osuđenih lica u zapadnoj penološkoj praksi.

"Ponosno ističemo da je ovo prvi projekat u kome, u sklopu obuke pasa, postoji takođe i azil za pse i po tome je zatvor u Mitrovici jedinstven u Evropi. Za godinu i po dana obuku je prošlo oko 80 osuđenika koji dobijaju sertifikate za rad u uzgajivačnicima pasa, kao dreseri pasa, u zoo-vrtovima", ističu.

Takođe, u zavodu se radi i izlivanje behaton ploča debljine šest centimetara za izradu pešačkih zona, a isto tako kroje se i šiju zaštitne kožne, radne rukavice i prave kartonske kutije metodom lepljenja. Dalje, u drvnom pogonu proizvode se različite palete, standardne košnice, piknik garniture, režiserske stolice i slično. Radi se uslužno sečenje trupaca i ploča, te izrada nameštaja, umetničkih radova sa duborezom, i to: pojedini elementi nameštaja, ikone, čuture...

Pogon za krojenje i šivenje postao je posebno značajan na početku pandemije virusa korona. Osuđenici su šili dnevno do 4.000 zaštitnih maski za lice, za druge osuđenike i zaposlene u svim kazneno-popravnim ustanovama u Srbiji. U pogonu se, sem toga, šiju posteljine, asortiman za hotele, zaštitna radna odela, uniforme za zaposlene u zdravstvu…

U tom zavodu se obrađuje oko 700 hektara kvalitetne obradive zemlje, a gaji se pšenica, kukuruz, soja, lucerka, suncokret, ovas, povrće i voće.

Zabela u Požarevcu raspolaže proizvodnim programom metalskog, drvnog, poljoprivrednog i štamparskog odseka. U okviru metalskog odseka prave se proizvodi kako za potrebe ustanova u okviru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, tako i za treća lica. U prvu grupu proizvoda spadaju metalni kreveti, kasete, dvokrilni ormani, arhivske police, nadstrešnice, portali, rešetke, kapije i ostali proizvodi od bravarije po potrebi. Za treća lica prave se: parkovski mobilijar (kandelabri, stubići, lanci, korpe za otpatke i parkovske klupe), oprema za dečija igrališta (klackalice, ljuljaške, penjalice...), kapije, portali, rešetke i drugo.

Proizvodi drvnog odseka za potrebe ustanova u okviru uprave su: trpezarijski stolovi, klupe, stolice i kancelarijski nameštaj. Proizvodi koji se proizvode za treća lica su: školski nameštaj, takođe trpezarijski stolovi i klupe, slavska garnitura, spratni ležajevi, stalak za piće, žardinjere za cveće, montažne vikend  -  kućice, kancelarijski nameštaj, parkovske klupe i rekviziti za Ljubičevske konjičke igre.

Kada je u pitanju štamparski odsek, u okviru zatvora se štampaju obrasci raznih formata, knjige i blokovi. Uz to, radi se koričenje knjiga i sito-štampa.

U KPZ u NIšu se u metalsko-drvnom pogonu prave kreveti, ormani, stolice, fotelje, police, stolice za hranjenje beba, drvene ograde, police za vrtiće, gravirane čuture, drvene gajbice, košnice, baštenske garniture, ležaljke od drveta, ukrasne kutije, merdevine, klupe za park, kante za smeće, fenjeri, korpe za hleb, bolnički kreveti, pijačne tezge sa tendom, stolice za osuđeničke sobe, bolničke kasete.

profimedia

 

U tekstilnom pogonu se šiju ženski i radni mantili, radne bluze, uniforme za sudsku stražu, medicinske i radne uniforme...

"Osuđenici i u ovom zavodu prolaze sertifikovanu obuku za šivenje i takođe su dali ogroman doprinos u pandemiji, jer su odmah u martu 2020. počeli da šiju maske za lice, skafandere, nazuvice, kape… Reč je o dragocenom resursu koji smo iskoristili da zaštitimo zdravlje lica lišenih slobode, a za svaku pohvalu je i spremnost osuđenih lica da pomognu u sprečavanju širenja virusa korona", ocenjuju u upravi.

KPZ za maloletnike u Valjevu u proizvodnom pogonu za proizvodnju ALU i PVC stolarije uglavnom proizvodi prozore i vrata za potrebe drugih zavoda u sistemu izvršenja krivičnih sankcija, dok u KPZ za žene u Požarevcu u krojačkoj radionici proizvode tekstilne proizvode za potrebe drugih zavoda: posteljine, peškiri, radna odela, donji veš i slično. Proizvode se i tekstilni proizvodi za tržište: posteljina, stolnjaci, zavese, peškiri, sobne papuče, tekstilne igračke i slično. Takođe se radi uslužno šivenje, prema zahtevima kupaca, uglavnom veće serije proizvoda.

Beogradski zavod takođe poseduje krojačku radionicu, gde osuđenici šiju školske rančeve, putne torbe torbe raznih dimenzija, futrole za lovačke puške i ribolovački pribor (štapove), transportne vreće, ženske sportske torbe. Uz to, tamo se izrađuju koverte, kao i ukrasne kutije za nakit.

Okružni zatvor u Smederevu proizvodi rakiju

Okružni zatvor u Smederevu proizvodi rakiju od jabuka, šljiva, kajsija i jagoda.

"U procesu pravljenja rakije osuđenici iz otvorenog i poluotvorenog odeljenja su angažovani isključivo na pomoćnim poslovima, poput branja jabuka, njihovog pranja i čišćenja i drugih poslova", naglašavaju iz uprave. Tu je i stolarska radionica gde osuđenici izrađuju drvenu ambalažu za flaše rakije.

Imanje OZ Smederevo se prostire na površini od skoro dva hektara, a većinski deo čini površina pod zasađenim jabukama - oko 3.000 stabala. Osim jabuka, gaji se manji broj šljiva, dok se na iznajmljenoj površini od 0,8 hektara nalaze zasadi jagoda. Višak voća sa tih plantaža plasira se na domaće i rusko tržište preko veleprodajnih kuća.

profimedia

 

"Takođe imamo i proizvodnju krompira na površini od pola hektara za potrebe zatvora, kao i plastenik sa sezonskim povrćem takođe namenjenim ishrani lica lišenih slobode. Na ekonomiji se uzgaja i paradajz, šargarepa, luk...", nabrajaju u upravi.

Sem toga, organizovana je stočarska proizvodnja - tov svinja do 100 grla, oko 15 krmača i oko 80 grla ovaca. Takođe se gaji i oko 1.000 tovnih pilića. Štaviše, uzgajaju se i žitarice od kojih se pravi hrana za stoku. Višak i biljnog i životinjskog materijala prodaje se na tržištu.

"Ono što je veoma važno, meso sa ove ekonomije u potpunosti zadovoljava potrebu za ishranom osuđenih i pritvorenih lica u ovom zavodu, dok se i sa povrćem u najvećoj meri zadovoljava ishrana ovih lica, a manji deo se kupuje", navodi institucija.

Zarađeno se troši na smeštaj i opremu

Neotkrivajući koliko se tačno prihoduje od rada osuđenika, uprava poručuje da se zarade kazneno-popravnih ustanova koriste za poboljšanje uslova smeštaja u kojima borave osuđena lica, kao i za ulaganja u kupovinu novih mašina i opreme za obuku i rad.

"Ogromne uštede smo ostvarili u budžetu Republike Srbije time što se svi novi paviljoni koji se zidaju u cilju poboljšanja uslova za smeštaj osuđenih lica opremaju nameštajem, dušecima i posteljinom koji prave osuđenici u zavodima u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu, Nišu, Valjevu koji su prethodno prošli obuku za ove poslove. Nameštajem ovih zavoda će biti opremljen i novi KPZ u Kragujevcu, čije otvaranje je planirano do kraja ove godine", najavljuju u upravi.

Komentari (0)

Biznis