Fokus

Amerikanka Britni Grajner poslata u rusku kaznenu koloniju - zasad nepoznato gde je upućena

Komentari

Autor: AP

09/11/2022

-

18:55

Amerikanka Britni Grajner poslata u rusku kaznenu koloniju - zasad nepoznato gde je upućena
Britni Grajner - Copyright AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Američka košarkaška zvezda Britni Grajner poslata je u zatvorsku koloniju u Rusiji na izdržavanje kazne zbog posedovanja droge, saopštio je njen pravni tim u sredu.

Ruski sud je prošlog meseca odbio žalbu njenih advokata na devetogodišnju kaznu. Osmostruka učesnica "All stars" nastupa sa timom Feniks Merkjuri iz WNBA i dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje osuđena je 4. avgusta nakon što je policija saopštila da je na moskovskom aerodromu Šeremetjevo u njenom prtljagu pronašla kanistere sa uljem kanabisa.

Njeno hapšenje došlo je u vreme pojačanih tenzija između Moskve i Vašingtona, samo nekoliko dana pre nego što je Rusija poslala trupe u Ukrajinu, a politički nabijeni slučaj mogao bi da dovede do razmene zarobljenika na najvišem nivou između Vašingtona i Moskve.

„Svaki minut u kome Britni Grajner preživljava nezakonito pritvaranje u Rusiji je predugačak minut. Kao što smo ranije rekli, američka vlada je dala značajnu ponudu Rusima da reše trenutno neprihvatljiva i nezakonita pritvaranja američkih državljana",  rekla je sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer, prenosi AP.

Ovakvi transferi mogu da potraju danima ili čak nedeljama, a tokom tog vremena advokati i najbliži obično nemaju kontakt sa zatvorenikom. Čak i nakon što ona stigne, pristup Grajner može biti težak jer se mnoge kaznene kolonije nalaze u udaljenim delovima Rusije. 

Njeni advokati su u sredu rekli da ne znaju tačno gde je bila ili gde će završiti, ali da očekuju da će biti obavešteni kada stigne na svoje konačno odredište. 

U izjavi u kojoj se naglašava rad na obezbeđivanju oslobađanja Grajnerove, američki državni sekretar Entoni Blinken je insistirao na tome da ruske vlasti daju ambasadi redovan pristup košarkašici, kao što se od njih traži.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta, koji je razgovarao sa novinarima pod uslovom da zbog osetljivosti slučaja ostane anoniman, rekao je da Rusi nisu unapred obavestili američke diplomate o transferu Britni Grajner i da još nisu odgovorili na zahtev američke ambasade u Moskvi da im se dostave podaci gde se nalazi i gde će biti poslata.

U mnogim zatvorskim kolonijama, zatvorenici rade za minimalnu platu, a disidenti i druge zemlje osudili su uslove u kojima su zatvoreni.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet