Fokus

Ušakov: Puštanje iz zatvora Britni Grajner nije prioritet za Moskvu

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2022

-

16:19

Ušakov: Puštanje iz zatvora Britni Grajner nije prioritet za Moskvu
Tanjug/AP/Evgenia Novozhenina - Copyright Tanjug/AP/Evgenia Novozhenina

veličina teksta

Aa Aa

Puštanje američke košarkašice Britni Grajner iz zatvora u Rusiji, koje je tražio američki predsednik Džozef Bajden pre izbora za Kongres u novembru, nije prioritet za Moskvu, izjavio je danas pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov.

Bajden je pred izbore tražio oslobađanje iz ruskog zatvora košarkašice koja je optužena za šverc droge, ali to nije za Moskvu glavno pitanje, podvukao je Ušakov, preneo je TASS.

Grajner je 4. avgusta osuđena na devet godina zatvora za posedovanje, transport i šverc droge.

Poznata američka košarkašica, koja je igrala za jedan ruski klub, u februaru je uhapšena na moskovskom aerodromu zbog toga što je u njenom prtljagu pronađeno ulje od kanabisa. Na suđenju je priznala krivicu, ali je rekla da nije znala da je ulje od kanabisa zabranjeno u Rusiji i da nije pokušavala da ga krijumčari.

Vašington je, kako je još u julu naveo Američki državni sekretar Entoni Blinken ponudio Moskvi razmenu zatvorenika, koja bi omogućila Grajner i još jednog američkog državljanina Pola Vilana, dok bi Rusiji bio izručen osuđeni prodavac oružja Viktor But.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova potom je saopštilo da je angažovano u "tihoj diplomatiji" sa Sjedinjenim državama u vezi sa potencijalnom razmenom zatvorenika i da Grajner može biti deo moguće razmene zatvorenika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet