Fokus

Rusko ministarstvo spoljnih poslova: I Grajner može biti deo moguće razmene zatvorenika

Komentari

Autor: Tanjug

18/08/2022

-

18:06

Rusko ministarstvo spoljnih poslova: I Grajner može biti deo moguće razmene zatvorenika
Britni Grajner - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je angažovano u "tihoj diplomatiji" sa Sjedinjenim državama u vezi sa potencijalnom razmenom zatvorenika, koja bi uključivala i američku košarkašku zvezdu Britni Grajner.

Grajner, košarkaška zvezda i dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje, osuđena je 4. avgusta u Rusiji na devet godina zatvora zbog optužbi za posedovanje droge, a predsednik SAD Džozef Bajden presudi je nazvao neprihvatljivom, prenosi Rojters.

"Tiha diplomatija je u toku i trebalo bi da urodi plodom ukoliko je Vašington bude adekvatno ispratio i ne bude se bavio propagandom kroz medijsku hajku u cilju sakupljanja političkih poena pre izbora", rekao je Ivan Nečajev, portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova, misleći na američke kongresne izbore u novembru.

Kremlj je ranije saopštio da američki zvaničnici potkopavaju napore za obezbeđivanje razmene zatvorenika pribegavajući pravljenju „megafonske diplomatije” u vezi sa ovim slučajem.

Vašington je naveo da je ponudio da zameni ruskog trgovca oružjem Viktora Buta za Britni Grajner i bivšeg marinca Pola Vilana, rekli su Rojtersu izvori upoznati sa situacijom.

Vilan, koji poseduje američki, britanski, kanadski i irski pasoš, osuđen je 2020. na 16 godina zatvora za špijunažu, ali je on negirao optužbu.

Rojters podseća da je Britni Grajner, kojoj je u Sjedinjenim državama prepisan medicinski kanabis za ublažavanje bolova od hroničnih povreda, uhapšena 17. februara na moskovskom aerodromu Šeremetjevo sa vejp kertridžima koji sadrže ulje hašiša u njenom prtljagu.

Dodaje se da je kanabis u Rusiji nezakonit i u medicinske i u rekreativne svrhe. Grajner, koja je priznala krivicu po optužbama, rekla je da je nenamerno spakovala svoje vejp kertridže dok je žurila da stigne na let za Rusiju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet