Fokus

Moskva spremna da pregovara o razmeni zarobljenika: Američka košarkašica za ruskog trgovca oružjem

Komentari

Autor: Euronews Srbija, France24

05/08/2022

-

17:58

Moskva spremna da pregovara o razmeni zarobljenika: Američka košarkašica za ruskog trgovca oružjem
Britni Griner - Copyright Tanjug AP/Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je danas saopštila da je spremna da pregovara o razmeni zatvorenika sa Vašingtonom preko postojećeg diplomatskog kanala, dan nakon što je košarkaška zvezda Britni Grajner osuđena u Rusiji na devet godina zatvora zbog krivičnog dela posedovanje droge.

"Spremni smo da pregovaramo o ovoj temi, ali u okviru kanala koji su dogovorili predsednici Putin i Bajden. Ako Amerikanci još jednom odluče da pribegnu javnoj diplomatiji. To je njihova stvar i čak bih rekao – njihov problem", rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Kremlj je ranije upozorio SAD da ne pribegavaju "megafonskoj diplomatiji" u slučaju Grajner, tvrdeći da bi to samo moglo da poremeti napore da se obezbedi potencijalna razmena, piše France24.

Kazna Britni Grajner, koju je Džo Bajden nazvao "neprihvatljivom", mogla bi da otvori put za razmenu zatvorenika između SAD i Rusije u kojoj će učestvovati 31-godišnja košarkašica i ruski trgovac oružjem.

Sjedinjene Države su već dale, kako je državni sekretar Entoni Blinken rekao, "značajnu ponudu" da obezbede oslobađanje Amerikanaca zatočenih u Rusiji, uključujući Grajner i bivšeg marinca Pola Vilana.

Slučaj ulja kanabisa u ručnom prtljagu

Britni Grajner, sportistkinja koja je osvajačica dve zlatne olimpijske medalje i zvezda WNBA, uhapšena je 17. februara na moskovskom aerodromu Šeremetjevo nakon što su u njenom prtljagu pronađene patrone za e-cigarete sa uljem kanabisa.

Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

 

Grajner, kojoj je u Sjedinjenim Državama propisan medicinski kanabis za ublažavanje bolova od hroničnih povreda, rekla je da je napravila grešku što ih je nehotice spakovala u svoj prtljag kada je žurila da uhvati let. Ona je priznala krivicu, ali insistira da nije nameravala da prekrši ruski zakon.

Širu pažnju javnosti slučaj Britni Grajner privukao je tek u aprilu, zbog toga što je u maju trebalo da joj istekne pritvor, pa nije bilo sigurno da li će biti puštena ili će joj pritvor biti produžen.

Kanabis je u Rusiji nezakonit, i u medicinske i u rekreativne svrhe, stoga je ruski sud u četvrtak osudio Britni Grajner na devet godina zatvora. Takođe joj je naloženo da plati kaznu od milion rubalja, odnosno 16.300 dolara.

Ideja o razmeni zatovrenika

Hapšenje američkih državljana u drugim zemljama nije retkost, i Stejt department obično ne može da uradi puno kako bi im pomogao, osim pomaganja u vezi sa advokatom ili posetama konzula.

Tako se u martu Grajner sastala sa konzularnim predstavnicima iz SAD, ali se nije mnogo toga dešavalo sve to pred kraj aprila, kada su se pri put pojavile informacije da bi Grajner mogla da bude jedna od osoba koje će učestvovati u potencijalnoj razmeni zatvorenika između SAD i Rusije.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da devetogodišnja zatvorska kazna neće promeniti stav SAD, a to je da je ona nezakonito pritvorena, ističući da će Vašington nastaviti da radi na vraćanju Grajner kući. Koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao da će Blinken pokušati da razgovara sa Sergejem Lavrovom.

AP/Evgenia Novozhenina

 

"Ne sumnjam da će, ako bude imao priliku razgovarati sa gospodinom Lavrovom. A ako se to ne desi prirodno, siguran sam da će sekretar Blinken napraviti priliku i razgovarati", rekao je Kirbi za MSNBC, preneo je Rojters.

Tračak nade

Stejt department se u maju oglasio, objavio kako smatra da je Grajner "nezakonito pritvorena" u Rusiji, a rekli su da će "vlada SAD nastaviti da joj pruža svu neophodnu podršku". Njen slučaj je prebačen pod nadzor specijalnog predsedničkog izaslanika za pitanja talaca - odnosno, glavnog vladinog pregovarača za oslobođenje zatočenih Amerikanaca.

Nije prošlo dugo, sudbina Grajner postala je isprepletana sa još jednim američkim državljaninom zatvorenim u Rusiji – Polom Velanom, koji je u decembru 2018. godine uhapšen i optužen za špijunažu, dok iz vlade SAD tvrde da su takve optužbe neosnovane. Kada nije oslobođen zajedno sa Ridom u aprilu, povećao se pritisak na Bajdenovu administraciju da se u eventualnoj sedećoj razmeni Velan nikako ne sme izostaviti, ali je ostao pritisak i da Grajner mora da bude "prioritet". 

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Pol Velan

Ukoliko samo Velan bude oslobođen u nekoj budućoj razmeni, javnost bi mogla da se zapita zašto to nije i Grajner.

U SAD osuđeni ruski trgovac oružjem

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je 29. jula telefonom sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, što je kontakt na najvišem nivou za koji javnost zna od kako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

Tema njihovog razgovara bilo je eventualno postizanje dogovora o razmeni zatvorenika, čime bi Grajner i Velan bili pušteni iz ruskih zatvora, ali nijedan od njih dvojice nije dao više detalja o tome kako je razgovor protekao.

Osobe upoznate sa slučajem kažu kako bi, u slučaju da se Velan i Grajner oslobode iz ruskih zatvora, u suprotnom smeru iz SAD mogao da krene osuđeni ruski trgovac oružjem Viktor But, što dodatno pokazuje pod kolikim pritiskom se nalazi administracija američkog predsednika da poradi na oslobađanju njih dvoje.

AP Photo/Apichart Weerawong

Viktor But

But nosi nadimak "prodavac smrti", a 2012. je osuđen na 25 godina zatvora pred američkim sudom zbog toga što je nelegalno prodavao oružje za vrtoglave iznose od više miliona dolara. Dela ovog bivšeg ruskog vojnog pilota su toliko "živopisna" da je snimljen i film o njemu u holivudskoj produkciji.

Kada mu je, prilikom suđenja 2012, rečeno kako je oružje koje je prodavao trebalo da posluži za ubistvo američkih pilota koji rade sa kolumbijskim vlastima, But je samo rekao: "Mi imamo istog neprijatelja". Takođe, UN ga povezuju i sa bivšim liberjskim predsednikom Čarlsom Tejlorom, koji je osuđen zbog pospešivanja ratnih zločina tokom građanskog rata u Sijera Leoneu.

Komentari (0)

Svet