Fokus

Rusija osudila američku košarkašicu na devet godina zatvora, Bajden pozvao Moskvu da je oslobodi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/08/2022

-

17:32

Rusija osudila američku košarkašicu na devet godina zatvora, Bajden pozvao Moskvu da je oslobodi
Rusija osudila američku košarkašicu na devet godina zatvora, Bajden pozvao Moskvu da je oslobodi - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Ruski sud je osudio američku košarkašicu Britni Grajner na devet godina zatvora zbog droge. Takođe joj je naloženo da plati kaznu od milion rublji (16.300 dolara), piše BBC. Grajner je priznala krivicu, ali je negirala da je namerno prekršila. Nakon presude je poslala kratku poruku sa lisicama na rukama.

"Volim svoju porodicu", rekla je Grajner, a prenosi Rojters.

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je presuda ruskog suda neprihvatljiva i pozvao Moskvu da je odmah oslobodi. On je dodao da je to neprihvatljivo i pozvao Rusiju da Grajnerovu odmah oslobodi, "kako bi mogla da bude sa svojom partnerkom, voljenima, prijateljima i saigračicama".

"Danas je američka državljanka Britni Grajner osuđena na zatvorsku kaznu koja je još jedan podsetnik na ono što je svet već znao: Rusija nepravedno zatvara Britni", naveo je Bajden u saopštenju, preneo je Rojters.

I američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da devetogodišnja zatvorska kazna izrečena američkoj košarkašici Britni Grajner u Rusiji neće promeniti stav SAD, a to je da je ona nezakonito pritvorena, ističući da će Vašington nastaviti da radi na vraćanju Grajnerove kući. Koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao da će Blinken pokušati da razgovara sa Sergejem Lavrovim.

"Ne sumnjam da će, ako bude imao priliku razgovarati sa gospodinom Lavrovom. A ako se to ne desi prirodno, siguran sam da će sekretar Blinken napraviti priliku i razgovarati", rekao je Kirbi za MSNBC, preneo je Rojters.

Ranije danas, ruski tužioci zatražili su danas od suda da kazni američku košarkašicu Britni Grajner sa devet i po godina zatvora zbog posedovanja kanabisa, čime je priča o potencijalnoj razmeni ruskih i američkih zatvorenika dobila novo poglavlje.

Grajner je sredinom februara uhapšena na ruskom aerodromu zbog toga što je u svom koferu posedovala patrone za vejp sa kanabisovim uljem - iako je ovo u nekim zemljama legalno, u Rusiji posedovanje derivativa marihuane može značiti godine zatvora. Da stvar bude još gora, njeno hapšenje došlo je u trenutku kada su tenzije između Vašingtona i Moskve na izrazito visokom nivou, pa to je to što je američka državljanka samo dodatno pogoršalo stvar.

U nedeljama nakon njenog hapšenja nije bilo mnogo informacija, a tek petog marta su se oglasili njen klub, Finiks Merkjuri, kao i "WNBA", ženska košarkaška liga u SAD. Tada je samo potvrđeno da je uhapšena kao i razlozi za to, i rečeno da su "liga i tim uz nju, njen pravni tim i njenu porodicu", tako da se i dalje nije znalo mnogo detalja.

Tanjug AP/Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP

 

Širu pažnju javnosti slučaj Britni Grajner privukao je tek u aprilu, zbog toga što je u maju trebalo da joj istekne pritvor, pa nije bilo sigurno da li će biti puštena ili će joj pritvor biti produžen.

Hapšenje američkih državljana u drugim zemljama nije retkost, i Stejt department obično ne može da uradi puno kako bi im pomogao, osim pomaganja u vezi sa advokatom ili posetama konzula. U martu se Grajner sastala sa konzularnim predstavnicima iz SAD, ali se nije mnogo toga dešavalo sve to pred kraj aprila, kada su se pri put pojavile informacije da bi grajner mogla da bude jedna od sooab koje će učestvovati u potencijalnoj razmeni zatvorenika između SAD i Rusije.

Tračak nade

Dogovor između Moskve i Vašingtona prema kom je Rusija oslobodila iz zatvora marinca Trevora Rida, američkog državljanina, u zamenu za slobodu ruskog pilota Konstantina Jarošenka, bio je diplomatski manevar koji je dao nadu Grajner i njenoj porodici da će nešto slično moći da se desi i sa njom.

Stejt deparment je, samo dve nedelje kasnije, objavio kako smatra da je Grajner "nezakonito pritvorena" u Rusiji, i rekli su da će "vlada SAD nastaviti da joj pruža svu neophodnu podršku", a njen slučaj je prebačen pod nadzor specijalnog predsedničkog izaslanika za pitanja talaca - odnosno, glavnog vladinog pregovarača za oslobođenje zatočenih Amerikanaca.

Nije sasvim jasno zbog čega se američka vlada oglasila saopštenjem kojim smatra da je sada i Grajner nezakonito osuđena, mada je iz Kongresa i ranije bilo pritisaka na administraciju predsednika Džoa Bajdena da se njeno oslobađanje postavi kao prioritet.

U Rusiji su, međutim, pokazali kako ne nameravaju skoro da je puste na slobodu - 14. maja je pritvor Grajner produžen na još mesec dana, a portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da su diplomate iz američke ambasade razgovarale sa njom, i da se "dobro držala, s obzirom na sve okolnosti".

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Pol Velan, 2019. godine

Nije prošlo dugo, a sudbina Grajner postala je isprepletana sa još jednim američkim državljaninom zatvorenim u Rusiji - Polom Velanom, koji je u decembru 2018. godine uhapšen i optužen za špijunažu, dok iz vlade SAD tvrde da su takve optužbe neosnovane. Kada nije oslobođen zajedno sa Ridom u aprilu, povećao se pritisak na Bajdenovu administraciju da se u eventualnoj sedećoj razmeni Velan nikako ne sme izostaviti, ali je ostao pritisak i da Grajner mora da bude "prioritet". 

Ukoliko samo Velan bude oslobođen u nekoj budućoj razmeni, javnost bi mogla da se zapita zašto to nije i griner, koja nije čak ni osuđena još, dok Velan jeste, pisao je tada AP.

Priznanje krivice

Treće produženje pritvora za Grajner došlo je 14. juna, a suđenje joj je bilo zakazano za 8. jul. U međuvremenu, napisala je pismo predsedniku SAD kojim traži pomoć od njega, i zahteva da "ne zaboravi ni nju, ni druge zatvorenike". 

Kao odgovor na ovo, Bajden je poručio supruzi američke košarkašice da "radi na tome da ona bude slobodna što je pre moguće", ali je dodao i da isto važi i za "Pola Velana i druge američke državljane koji su nepravedno zatvoreni u Rusiji".

Došao je i dan suđenja Britni Grajner pred ruskim sudom, a ona se tom prilikom izjasnila krivom za posedovanje droge. Ona je sudu objasnila da nije htela da počini nikakav kriminalni čin, i da su se patroni za kanabisovo ulje našli u njenom koferu jer se "pakovala na brzinu". 

Sekretarka za medije Bele kuće rekla je, nakon što se Grajner izjasnila kao kriva, da to "ni na koji način neće uticati na pregovore o njenom eventualnom oslobađanju". Suđenje se nastavilo posle 14. jula kada su pozvani svedoci, pa su 12 dana kasnije ruski eksperti diskutovali o korišćenju kanabisa u medicinske svrhe.

Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

 

Naposletku, danas, 4. avgusta, ruski tužioci zatražili su za Grajner kaznu od devet i po godina zatvora, da bi je na kraju i osudili. Američka agencija navodi i da bi to što je za Grajner zatražen zatvor moglo da znači novu etapu u pregovorima Moskve i Vašingtona o eventualnoj razmeni zatvorenika.

Razgovori na visokom nivou

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je 29. jula telefonom sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim, što je kontakt na najvišem nivou za koji javnost zna od kako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

Tema njihovog razgovara bilo je eventualno postizanje dogovora o razmeni zatvorenika, čime bi Grajner i Velan bili pušteni iz ruskih zatvora, ali nijedan od njih dvojice nije dao više detalja o tome kako je razgovor protekao.

Osobe upoznate sa slučajem kažu kako bi, u slučaju da se Velan i Grajner oslobode iz ruskih zatvora, u suprotnom smeru iz SAD mogao da krene osuđeni ruski trgovac oružjem Viktor But, što dodatno pokazuje pod kolikim pritiskom se nalazi administracija američkog predsednika da poradi na oslobađanju njih dvoje.

AP Photo/Apichart Weerawong

Viktor But, osuđen za trgovinu oružjem u SAD

But nosi nadimak "prodavac smrti", a 2012. je osuđen na 25 godina zatvora pred američkim sudom zbog toga što je nelegalno prodavao oružje za vrtoglave iznose od više miliona dolara. Dela ovog bivšeg ruskog vojnog pilota su toliko "živopisna" da je snimljen i film o njemu u holivudskoj produkciji.

Kada mu je, prilikom suđenja 2012, rečeno kako je oružje koje je prodavao trebalo da posluži za ubistvo američkih pilota koji rade sa kolumbijskim vlastima, But je samo rekao: "Mi imamo istog neprijatelja". Takođe, UN ga povezuju i sa bivšim liberjskim predsednikom Čarlsom Tejlorom, koji je osuđen zbog pospešivanja ratnih zločina tokom građanskog rata u Sijera Leoneu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet